KOMENTAR DANA

Gdje su pare, Milorade

Možda je pak sve samo posljednja očajnička predstava

Kuda Dodik tačno ide i šta je poenta svega?. avaz

Piše: Danijal Hadžović

8.12.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Skupština Republike Srpske u petak, 10. decembra, vratiti svoja bonska ovlaštenja. Datum je simbolično izabran, jer su na taj dan, kako kaže Dodik, donesena bonska ovlaštenja.

Brojne su nadležnosti i institucije koje Dodik želi svesti na nivo Republike Srpske, od VSTS-a, preko UIO, zabrane djelovanja SIPA-e i OSA-e na teritoriji RS, do Oružanih snaga, te ih zamijeniti novim entitetskim institucijama. Ipak, postoji jedan problemčić u svemu.

Osnivanje novih institucija ili širenje postojećih košta. A RS, treba li podsjećati, odavno se nalazi u budžetskoj dubiozi i njena likvidnost se već godinama održava sredstvima svjetskih finansijskih institucija, u prvom redu MMF-a, iz kojeg su već jasno naglasili da bi rušitelji BiH mogli trpjeti finansijske sankcije.

Ono što je pak zanimljiva stvar u svemu je da za sve svoje megalomanske poduhvate Dodik zapravo nije ni predvidio sredstva. Naime, u okviru budžeta RS za narednu godinu nigdje ne postoji predviđena niti jedna marka za finansiranje institucija koje Dodik tako gordo već mjesecima najavljuje.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) jučer je djelovao prilično uvjerljivo kada je govorio da od vojske RS nema ništa i da su glavni uzroci Dodikove destrukcije i okretanja ka Rusiji pokušaj da sačuva svoj kapital.

Pitanja koja se nameću je kuda Dodik tačno ide i šta je poenta svega. Kako li je tačno namjeravao „vratiti nadležnosti“ bez prebijene pare?

Možda je pak sve samo posljednja očajnička predstava za javnost kako bi izazivanjem haosa i prijetnjama pokušavao izdejstvovati, kao mnogo puta do sada, još jednu političku trgovinu li je pak tek pokušao da ode u velikom stilu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.