KOMENTAR DANA

Udari sa svih strana

Nismo se oporavili ni od pandemije, koja je ionako krhku ekonomiju skoro zakovala za samo dno, već nam prijete novi harači

Jer u državi koja je među najsiromašnijima u Evropi mnogo su važniji pun stomak i sigurna plaća od Dodikovih najava udara na državu. Ilustracija

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

16.12.2021

Građane Bosne i Hercegovine u narednoj godini, kako stvari stoje, ne očekuje ništa dobro. S političke i sigurnosne situacije, odavno škripi sa svih strana, a svaki novi dan nosi i novu neizvjesnost.

Niko ne zna šta nas očekuje. Građani su s pravom zabrinuti. Ali, dok Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, prijeti secesijom, međunarodna zajednica traži rješenje za Izborni zakon, iz EU i SAD tvrde da niko ne smije narušiti suverenitet, mnogi, ipak, gledaju kako i od čega da prežive.

Jer u državi koja je među najsiromašnijima u Evropi i čija su primanja prava mizerija, penzije među najnižima, mnogo su važniji pun stomak i sigurna plaća od Dodikovih najava udara na državu.

Nismo se oporavili ni od pandemije, koja je ionako krhku ekonomiju skoro zakovala za samo dno, već nam prijete novi udari i harači.

Jedan od udara je, svakako, povećanje cijene električne energije za privrednike, i to drastično. Iako na mala vrata, već je zadalo glavobolju mnogim privrednicima.

Uz povećanje cijene struje za privredu slijede lančana poskupljenja. Kraj godine već je donio mnoga, od poskupljenja brašna, ulja, benzina, skoro svih životnih namirnica.

Pitanje je samo šta će biti u narednoj, 2022. godini. Ako se nastavi ovakvim tempom, rastom cijena, nestabilnom političkom situacijom, onda ništa dobro. Ovo bi mogla biti jedna od najtežih godina na svakom planu.

Poražavajući je podatak Unije za održivi povratak da je BiH do početka decembra napustilo 170.000 građana. Jer svi kojima je puna kapa nesigurnosti, loše vlasti, korumpiranih političara, zveckanja oružjem, gledaju da je napuste.

Nismo daleko od prognoza da se BiH pretvara u zemlju staraca. Mladi odlaze, a stari šute i trpe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.