LIČNOST DANA

Majkl Marfi: Važne poruke

Već iz prvih obraćanja jasno je da vrlo dobro zna koji su problemi ove zemlje

Marfi: Iskusni diplomata. Avaz

Piše: S. Spahić

25.2.2022

Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy), predajući akreditive članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, uputio je važne poruke.

Podrška suverenitetu, teritorijalnom integritetu BiH, koja mora biti čvrsto usidrena u euroatlantskoj zajednici država, efikasnija, odgovornija i transparentnija vlast, reforme, mir, pomirenje i svjetlija ekonomska i politička budućnost BiH, samo su neki od njegovih ciljeva u mandatu koji je započeo.

Iskusni američki diplomata u pravo vrijeme u BiH donio je dašak svježine, američke odlučnosti i energije, a već iz prvih obraćanja jasno je da vrlo dobro zna koji su problemi ove zemlje i gdje je izlaz iz njih.

Majkl Marfi posljednji angažman imao je na mjestu zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.