LIČNOST DANA

Romeo Franc: Istina bez kalkulacija

Ohrabruju stavovi evropskih zvaničnika, posebno kada se, na način kako to radi evropski parlamentarac Zelenih, iznesu bez ikakvih kalkulacija

Franc: Iskren, otvoren i posvećen BiH unutar Evropskog parlamenta. Avaz

Piše: A. Bajramović

4.4.2022

Dugogodišnjom pasivnošću vlastite vanjske politike i diplomatije BiH je izgubila značajan dio pažnje i podrške svijeta, a istovremeno je lobistima s Istoka i Zapada, pa i onima u svojoj diplomatskoj mreži, otvorila prostor za djelovanje. 

U skladu s interesima dnevne politike i koncepata koji ovoj državi ne žele ni opstanak, a kamoli dobro, pokušava se promijeniti istina o agresiji na BiH, ali i sadašnjost prikazati drugačijom nego što jeste. Zbog toga ohrabruju stavovi evropskih zvaničnika, posebno kada se, na način kako to radi evropski parlamentarac Zelenih Romeo Franc (Franz), iznesu bez ikakvih kalkulacija.

Pratimo situaciju na zapadnom Balkanu, politički i vojno, više nego ikada bit ćemo prisutni u BiH, NATO je u pripravnosti i reagirat će na svaki pokret prema BiH. Dodik ne odstupa od secesije, narodu BiH je dosta politike podjela, a budućnost BiH je u EU i NATO-u. Ovo su samo neke od poruka poslanika Evropskog parlamenta i šefa Delegacije za odnose s BiH i Kosovom Romea Franca datih u intervjuu za "Avaz". Franc je iskren, otvoren i posvećen BiH unutar Evropskog parlamenta, ali i u svim svojim javnim istupima, baš u vrijeme kada su jasne poruke iz Evrope i svijeta najpotrebnije.  

Romeo Franc je rođen u Kajzerslauternu 28. oktobra 1966. godine. Izuzetno je talentiran, a ostvario je značajan uspjeh i na muzičkoj sceni. Kao aktivista za ljudska prava, godinama je posvećen položaju Roma i Sinta, čijoj zajednici i sam pripada. Član je Evropskog parlamenta od jula 2018. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.