KOMENTAR DANA

Teoretičari zavjere

Majmunske boginje nisu pobjegle iz laboratorija niti je to novi koronavirus

Majmunske poginje: Pojava zabilježena i u Evropi. Agencije

Piše: M. Smajkić

2.6.2022

Kao da nije dovoljno to što se jedva nose s poskupljenjima, užasnom inflacijom, baukom stagflacije, strepnjom od mogućeg trećeg svjetskog rata, ovih dana, kada pandemija koronavirusa jenjava, stigla je nova vijest kojom se narod plaši i koja se već danima vrti u eteru - majmunske boginje.

I opet se vijest šablonski ponavlja i dokazuje nam da ništa nismo naučili. Ili smo naučili vrlo malo.

Od pojave prvih slučajeva majmunskih boginja u Evropi automatski su na društvenim mrežama krenule razne priče, lažne tvrdnje i teorije zavjere o ovoj zaraznoj bolesti.

Baš kao što se to vidjelo i u slučaju pojave koronavirusa, progovorilo je mnoštvo „stručnjaka“ raznih profila lansiranjem informacija o tome da je i ovaj virus pobjegao iz laboratorije, a nemali je broj onih koji tvrde da je namjerno pušten i da se koristi kao biološko oružje.

Jer, kad koronavirus nije čovječanstvo usmrtio, ovaj će, kažu teoretičari zavjere, završiti posao.

Pandemija koronavirusa je preokrenula cijeli svijet, a strah od nepoznatog, od „lockdowna“, masovne vakcinacije i slično, kako to najavljuju Facebook, TikTok i ini stručnjaci, prilično je razumljiv.

Međutim, kao i u slučaju pojave koronavirusa, koji jeste bio novo i nepoznato, građanima se i sa slučajem majmunskih boginja upućuje apel da slušaju struku.

A struka kaže da virus majmunskih boginja nije nepoznat i da to nije „novi koronavirus“.

Praktično, s prvom pojavom ove bolesti u Evropi, a pogotovo na Balkanu, u Sloveniji, stručnjaci su se oglasili i oglašavaju. Ukazuju i na to da majmunske boginje nisu nikakva spolna bolest, kao što se u posljednje vrijeme tvrdi, već klasična zoonoza.

Poručuju da mjesta panici nema, ali, kao i sa svakom drugom zaraznom bolesti, oprezu ima. Uostalom, samo ih slušajte. Ne nasjedajte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.