LIČNOST DANA

Metju Fild: Britanski prijatelj

Odličnim prijateljskim odnosima koji postoje između Velike Britanije i BiH uveliko je doprinio upravo Fild

Fild: Svijetlo naslijeđe u BiH. Arhiva

Piše: D. Hadžović

8.6.2022

Evropski pokret u BiH dodijelio je orden ambasadoru Velike Britanije u BiH Metjuu Fildu (Matthew Field) za posebne zasluge u osnaživanju prijateljstva i saradnje naroda, očuvanju mira u našoj zemlji, uspješnoj realizaciji izbornog procesa u Mostaru…

Orden je ambasadoru uručen u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ambasador Fild uskoro napušta Bosnu i Hercegovinu. Iza sebe ostavlja golemo naslijeđe u našoj zemlji. Nema nikakve sumnje da će Fild ostati upamćen kao jedan od najpopularnijih i najaktivnijih ambasadora u BiH.

Fild je svojim angažmanom podržavao brojne pozitivne procese i inicijative u našoj zemlji, kao i brojne pojedince koji su im doprinosili. Osim toga, odlučno je dizao glas protiv udara na našu državu te slao jasnu poruku svim destruktivnim snagama da se njihovo ponašanje neće tolerirati.

Promovirao je univerzalne demokratske i slobodarske vrijednosti na kojima počiva Velika Britanija te odbijao upasti u klopku retorike podjela i optužbi.

Osim političke podrške i jačanja odnosa između dvije zemlje, Fild je aktivno promovirao i bh. kulturu te historijsku baštinu naše zemlje.

Metju Fild imenovan je za britanskog ambasadora u BiH u avgustu 2018. godine. U svom dosadašnjem bogatom diplomatskom iskustvu Fild je obavljao brojne značajne funkcije u britanskoj diplomatiji i ambasadama. Oženjen je Martinom Klisović-Fild, s kojom ima dvojicu sinova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.