KOMENTAR DANA

Šmitova ladica

Omogućio je bh. građanima da u oktobru glasaju razumom i uz konačnu odluku žele li zaista svoju djecu i dalje pratiti u bijeli svijet

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit. Arhiv

Piše: Alen Bajramović

9.6.2022

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) razbio je iluzije da će međunarodna zajednica mirno promatrati pravno nasilje bh. zvaničnika, kršenje Izbornog zakona i uskraćivanje prava građanima da, barem na izborima, pokušaju promijeniti svoju i sudbinu svoje djece.

Svojom odlukom Šmit je ne samo osigurao dovoljno novca da izbori budu održani, pa najavio još ako bude potrebno, već je za sva vremena onemogućio slične zloupotrebe i blokade kakve su, u konkretnom slučaju, koristili HDZ i njegov ministar Vjekoslav Bevanda.

Odlukom da iskoristi bonske ovlasti i nametne odluku o finansiranju izbora visoki predstavnik odaslao je važnu poruku i Dodiku, SNSD-u i ostatku režima u RS, koji od početka osporavaju Šmitov legitimitet i smatraju ga njemačkim turistom u BiH.

Ako to nisu shvatili ranije, secesionističke, etnonacionalističke i politike ucjena u BiH konačno bi trebale shvatiti da Šmit nipošto nije došao kao turista, već da, poznatom njemačkom preciznošću, upornošću i pedantnošću, locira i otklanja sve prijetnje miru, stabilnosti i Dejtonskom sporazumu.

I, što je najvažnije, u tome ima podršku ključnih država koja je, u svjetlu globalne krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, sve jača i konkretnija.

Naravno, Kristijan Šmit nema mandat da radi i posao građana. Njima je dao priliku da još jedanput razmisle dokle su ih dovele politike podjela, blokada, šetnje po ivici novih sukoba, koje ovu zemlju pretvaraju u pustoš.

Stanovnicima BiH Šmit je omogućio da u oktobru glasaju razumom, praznim stomacima i uz konačnu odluku žele li zaista svoju djecu i dalje pratiti u bijeli svijet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.