KOMENTAR DANA

Otelo se kontroli

Dok inflacija svakim danom sve više ždere plaće građana, našu vlast to ne zanima

Brašno, ulje, šećer, maslac skoro svakog dana imaju nove cijene. Ilustracija

Piše: M. Smajkić

23.6.2022

Potrošačke cijene u BiH su se davno otele kontroli. Brašno, ulje, šećer, maslac skoro svakog dana imaju nove cijene. A cijene goriva su posebna priča. One su dosegnule svoj historijski maksimum.

To što inspektori širom BiH padaju s nogu od posla i „dijele“ kazne nemilice, građanima ne znači ništa, a pogotovo vlasnicima pumpi i trgovcima, koji, očito, bezrazložno podižu cijene, jer iznosi kazni koje plaćaju zbog toga što krše marže su za njih smiješni. Stoga, taj dio priče se u narodu zove „pojeo vuk magarca“ ili što bi rekli Hercegovci, kenjca.

No, dok inflacija svakim danom sve više ždere plaće građana, našu vlast to ne zanima.

U susjedstvo i u komšiluk bacaju pogled onda kada im je to potrebno za vlastitu promociju, a ne vide kako su, naprimjer, vlade i Hrvatske i Srbije ograničile cijene naftnih derivata.

Oni ne gube vid na aplikacijama za praćenje cijena goriva, jer ga ne plaćaju iz vlastitog, već iz džepa građana, niti se većina njih vozi u vlastitim automobilima.

Njih ne zanimaju besplatni savjeti ekonomskih i inih stručnjaka kojima bi cijene goriva, ali i hrane značajno bile smanjene.

Jesu li naše vlasti svjesne toga da su brojne međunarodne institucije upozorile na značajno usporavanje privrede, a da Svjetska banka procjenjuje kako će mnoge zemlje pasti u recesiju? Sumnjamo.

Iako se cijeli svijet suočava s nezapamćenim privrednim i energetskim šokovima, ipak, plaće u Njemačkoj ili Norveškoj se ne mogu porediti s našim. Čak se ovih dana i dijaspora iz ovih zemalja „čudom čudi“ cijenama u BiH.

Cijenama, koje će, nema sumnje, nastaviti uzlaznom putanjom, dok nam se vlast, umjesto njihovim obuzdavanjem, bavi izbornim listama. No, i one imaju cijenu. Ko li će je platiti?


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.