LIČNOST DANA

Helena Vuković: SFF kao jak vjetar u leđa

Bh. glumica vodit će ceremoniju svečanog otvorenja 28. SFF-a

Helena Vuković. AVAZ

L. S. R.

28.7.2022

Bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković povjerena je uloga voditeljice ceremonije svečanog otvorenja 28. Sarajevo Film Festivala (SFF) 12. avgusta.

Kako je za „Avaz“ istakla, zahvalna je na ulozi koja joj je pripala te je dodala da, kada je dobila poziv, nije krila radost i uzbuđenje.

SFF je za Helenu nešto kao sudbina, jer je bila zvijezda filma „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića, čija je svjetska premijera otvorila prošlogodišnje izdanje ove velike smotre sedme umjetnosti.

Svakako da su i prošlogodišnji film i veliki izazov na ovogodišnjem SFF-u jak vjetar u leđa glumici.

Helena Vuković je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirala 2018., gdje je trenutno viša asistentica na predmetu Gluma. Ostvarila je epizodne uloge u bh. serijama „Kotlina“ i „Burek sa sirom“, kao i glavnu žensku ulogu u kratkometražnom filmu „Sevap“ rediteljice Sabine Vajrače, koji će krajem ove godine biti premijerno prikazan.

U različitim institucionalnim pozorištima i nezavisnim produkcijama sarađivala je s istaknutim bh. rediteljima na predstavama kao što su “Kralj Tvrtko”, “To nikad nigdje nije bilo”, “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.