KOMENTAR DANA

Problem umjesto rješenja

Svakih nekoliko dana valja slati opomene neodgovornim bh. političarima koji prebrojavaju ljude

RKS tablica. ILUSTRACIJA

Piše: Alen Bajramović

1.8.2022

Registarske tablice sa srbijanskim oznakama kosovskih gradova više ne važe i od danas će i definitivno svaki automobil s registracijom morati imati RKS tablicu. Istovremeno, svaka osoba sa srbijanskom ličnom kartom koja prijeđe granicu s Kosovom dobit će „dokument za ulaz/izlaz“, koji važi 90 dana.

Dok iz Prištine obrazlažu da se radi o legitimnoj odluci, recipročnoj mjeri kakva za stanovnike Kosova već važi u Srbiji i pozivaju građane da uzmu tablice države u kojoj žive, zvanični Beograd ovakav potez smatra čak i prijetnjom miru. Politička bitka koja traje već duže vrijeme prelama se preko leđa građana.

Vlasti dvije susjedne zemlje imale su dovoljno vremena da nađu rješenje, ali su radije birale da građanima kompliciraju svakodnevni život, pa ih u međuvremenu prisiljavale da na granicama komšijske automobilske tablice pokrivaju bijelim naljepnicama!? Jer tamo gdje je 14 godina stvaran privid da Kosovo nije neovisno, sada je teško prihvatiti i opravdati realnost, a u dijelu svijeta koji je, umjesto dogovora, decenijama radije birao probleme nove prijetnje miru nisu neočekivane.

Slična situacija je i u BiH, gdje Ambasada SAD izgleda neće imati pravo na godišnji odmor, jer svakih nekoliko dana valja slati opomene neodgovornim bh. političarima koji prebrojavaju ljude, puške i dronove, prijete raspadom ili teritorijalnom reorganizacijom države. Na startu predizborne kampanje bosanski lonac više ključa, podgrijavan inicijativom OHR-a da konačno riješi problem izbornog zakonodavstva, ali i ukupnom situacijom stalne borbe za egzistenciju velikog broja građana pogođenih enormnim poskupljenjima.

U danima kada je potrebno svesti račune, pa građanima objasniti šta su radile za vrijeme pandemije i inflacije, gdje su mjere, a gdje pare od rekordnih prihoda, zašto je procent inflacije u BiH najviši u regionu, zašto nam je svejedno zbog odlaska najboljih među nama, zašto smo požare opet dočekali bez obećanih letjelica, pa i taj Izborni zakon ostavili OHR-u da misli šta će s njim, vlastima je lakše ponovo ponuditi – problem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.