LIČNOST DANA

Husein Smajić: Graditelj crkve mira

Prije sedam godina dobio je i "Večernjakov pečat" za osobu godine 

Z. Karić
  • Smajić: Ostvario svoj plan

    Smajić: Ostvario svoj plan

    Foto: Avaz


Da u Bosni i Hercegovini nije sve tako crno i da ljudi, bez obzira na vjersku pripadnost, mogu živjeti zajedno i pomagati jedni druge, pokazao je Husein Smajić iz Bugojna.

Ovaj čestiti insan, uz pomoć porodice, ali i drugih donatora, sagradio je zavjetnu crkvu Gospe od Anđela u bugojanskom naselju Vesela Straža, a crkvu je, na blagdan Gospe od Anđela, blagoslovio kardinal u mirovini Vinko Puljić.

Smajić je nakon svega sumirao utiske i rekao da se odlično osjeća te da mu je drago što je došao dan kada će crkva biti sagrađena. Također je istakao kako je prije osam godina sasvim slučajno u dvorištu našao temelje crkve.

Radi se o jednobrodnoj crkvi s dvije lađe. Pronašli su i 12 pokojnika, bosansku kraljicu Jelenu Grubu koja je vladala Bosnom od 1395. do 1398. godine. Tada je kazao da kreće u izgradnju crkve koja će biti crkva mira, pomirenja i poštovanja. To je i ostvario.

Također, prije sedam godina Husein Smajić je dobio "Večernjakov pečat" za osobu godine. Priznanje mu je uručila tadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Više o temi Husein Smajić

NA VRH

Podijeli članak na