KOMENTAR DANA

Koliko vrijedi život

Godinama već svjedočimo trendu ubrzanog odlaska stanovništva te da su na čelu kolone nezadovoljnih upravo zdravstveni radnici

Nevjerovatno zvuči podatak da više od 2,1 milion stanovnika FBiH liječi samo 50 kardiologa. Ilustracija

Piše: Alen Bajramović

3.9.2022

Srčana oboljenja su među vodećim uzrocima smrti u svijetu, pa i kod nas, a, prema statističkim podacima koji se već duže vrijeme ne mijenjaju, u BiH zbog bolesti srca svakih sat vremena jedan ljudski život se gasi.

Zbog toga nevjerovatno zvuči podatak da više od 2,1 milion stanovnika FBiH liječi samo 50 kardiologa. Radi se o podacima iz prošle godine, a, sudeći po općoj situaciji u državi, temama koje dominiraju u javnom prostoru, onome što su prioriteti za vlast, logičnim se čini zaključak da ih je danas manje. I ljekara i stanovnika koji glavom bez obzira bježe od šizofrenog ambijenta u kojem golim okom vidimo da tonemo i nestajemo, dok nas uvjeravaju da nam je dobro i da napredujemo.

Godinama već svjedočimo trendu ubrzanog odlaska stanovništva te da su na čelu kolone nezadovoljnih, koji u Evropi i širom svijeta traže svoje mjesto pod suncem, upravo zdravstveni radnici.

Čujemo i najave da će za njima i značajan broj studenata medicine, čim završe studij u BiH. Nezadovoljni zbog mračne perspektive, materijalnog, ali i svakog drugog statusa u koji su ih doveli oni što su za sve ove godine samo o vlastitom statusu iskreno brinuli i na njemu marljivo radili.

Jasno je da privilegije u kojima uživaju ne žele podijeliti s ljekarima niti bilo kim drugim, moglo je biti drugačije, ali ovakva kakva jeste, BiH danas ne može parirati Njemačkoj ili Kataru, gdje već rade i prema kojima se spremaju bh. zdravstveni stručnjaci, ali činjenica da se punih 12 godina čak ni zastarjeli zakonski okviri u FBiH nisu željeli promijeniti govori o potpunoj neodgovornosti i nebrizi društva u kojem ljudski životi ne vrijede mnogo.

Dok nepravda i strah od sadašnjosti i budućnosti načinju i najzdravija srca i krvotoke, o njihovom stanju u pet kantona brine po jedan kardiolog, Sarajevo ima jednog na 19.000 stanovnika, Livno nema nijednog kardiologa, pacijenti mjesecima čekaju dijagnostičke pretrage... U punom su broju i sastavu jedino vlade i parlamenti, zbog čije nebrige, neznanja i nerada i bolujemo, ali i umiremo.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.