KOMENTAR DANA

Strah za zelene zadnjice

Iza antizapadne histerije i teorija o ugroženosti muslimana stoji puki strah za vlastite zadnjice

Ruku na srce, antizapadno lice SDA je pravo lice te stranke. Facebook

Piše: Danijal Hadžović

13.9.2022

Baš u trenucima kada su krenule optužnice protiv nekih istaknutih funkcionera SDA, na botovskim kanalima i u stranačkim medijima oživjele su teorije o kolonijalnom odnosu Zapada prema BiH i ugroženosti Bošnjaka.

Kako je širena istraga i povećavao se broj osumnjičenih za ubistvo Dženana Memića, tako je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) postajao islamofob, ruski čovjek i din-dušmanin.

Kako su krenule istrage o trgovini narkoticima preko dešifriranja Sky aplikacije, čime su potencijalno postale ugrožene i neke vrlo visoke političke figure, antizapadna histerija naprosto je eruptirala – SAD, Velika Britanija i EU preko noći postadoše neprijatelji Bošnjaka, OHR-u se prijetilo, a sve je začinio i predsjednik Turske porukom da je Zapadu jedini cilj podjela muslimana.

U svom autorskom tekstu američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) kritizirao je rad pravosuđa, jasno poručivši da su "velike korumpirane ribe na slobodi". Naglasio je i kako SAD finansiraju i pomažu rad pravosuđa u BiH, ali da moraju vidjeti napredak u obračunu s kriminalom. Podsjetimo da je prethodno Američka ambasada herojima avgusta proglasila tužioce koji rade na predmetu "Respiratori".


 

Danijal Hadžović. Avaz

Na početku svog mandata Džo Bajden (Joe Biden) proglasio je korupciju američkim državnim neprijateljem, a borba protiv korupcije naglašeno je i jedan od prioriteta Američke ambasade.

Eh, sad, možda je to sve stvar slučajnosti i naglo probuđena antizapadna histerija SDA-ovih obavještajnih, paraobavještajnih i medijskih kanala nema ama baš nikakve veze s borbom protiv korupcije i krivičnim istragama koje potencijalno vode do vrha ove stranke.

No, zdrav razum govori da iza antizapadne histerije i teorija o ugroženosti muslimana stoji puki strah za vlastite zadnjice. Uime tih korumpiranih zadnjica valja kompletan bošnjački narod isturiti kao živi štit i gurnuti ga u sukob protiv Zapada.

Ruku na srce, antizapadno lice SDA je pravo lice te stranke. Ima tu malo do islamizma i istočnih veza, svakako. Ali mnogo više do toga da je zapadna civilizacija po prirodi stvari neprijateljsko okruženje za SDA, ma koliko deklarativno vazili o euroatlantskim integracijama. Misli li neko zaista da stranka SDA, koja je do grla umočena u kriminal, korupciju i nepotizam, želi živjeti u društvu zapadnog tipa, u kojem postoje vladavina prava, meritokratija i nezavisnost institucija?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.