KOMENTAR DANA

Marfijeva lekcija

Ambasador SAD precizno detektirao probleme i udario u srce mafije koja je ulovljena na Sky aplikacijama

Marfi: Jasne i nedvosmislene izjave. Armin Durgut / Pixsell

Piše: Miralem Aščić

2.12.2022

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) jučer je održao pravu lekciju pojedincima u pravosuđu, ali i korumpiranim političarima, dajući snažnu podršku radu Tužilaštva BiH na predmetima koji se odnose na Sky aplikaciju i vođe narkokartela u BiH koji su pohapšeni i pritvoreni.

Većina ih je u Vojkovićima, dok drugi čekaju optužnice iz kućnog prebivališta.

Američki ambasador je ustvari iznio stavove suprotne ranijim tvrdnjama čelnika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije da ne zna koliko dokazi iz Sky aplikacije mogu biti zakoniti na sudovima.

Lagumdžija se kasnije korigirao, ublažio svoju izjavu, ali je Marfi jučerašnjom tezom da dokazi iz Sky i Anom aplikacija pokazuju da političari rade za kriminalce, da pojedinci štite vođe narkobandi, jasno i precizno secirao sve probleme i dao vjetar u leđa tužiocima da raskrinkaju bandu koja je uvozila tone kokaina u državu, a pri tome imala pomoć pojedinaca u pravosuđu i policijsko-obavještajnim strukturama.

Marfijeve izjave su jasne i nedvosmislene. Ovaj iskusni diplomata koji je godinama u BiH itekako poznaje svaki pedalj ove zemlje, ali njegova izjava da pojedini političari rade za narkodilere i da štite kriminalce nosi posebnu težinu.

Njegova poruka daje vjetar u leđa i medijima, poput „Avaza“, ali i novinaru Slobodanu Vaskoviću i drugima koji ukazuju na Sky mafiju koja je imala zaštitu mafijaške države.

Hapšenje Elvisa Keljmendija, koji je imao pomoć šefa OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, što su pokazale i Sky poruke, vrh su ledenog brijega koji je pokazao kako je funkcionirala zaštita obavještajnog aparata. Osmica, umjesto da štiti državu, kriminalcima je davao upute kako da se zaštite.

Posebna su priča kako su povjerljivi dokumenti OSA-e završili kod vođe narkobande Bojana Cvijetića, savjetnika donedavnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Ko je štitio Admira Arnautovića Šmrka, Ajlina Ahmića, Milana Matkovića, narkobosa iz Trebinja koji je bio i na potjernici, a uredno obavljao poslove iz Hercegovine. Sky je ulovio i pripadnika OSA-e Roberta Radonjića, šefa ove službe iz Banje Luke, ali i 14 policijskih pripadnika. Doveo je i do korumpiranih tužilaca...

Ozbiljna istraga Tužilaštva sada će rezultirati prvim optužnicama, ali i pokucati na vrata mnogih nečasnih i prljavih policajaca. Marfi je samo posložio kockice koje su svima u državi već odavno jasne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.