LIČNOST DANA

Lionel Mesi: Najveći svih vremena

S Argentinom osvojio Svjetsko prvenstvo, jedini trofej koji mu je nedostajao

Mesi: Pripala mu i Zlatna lopta. Twitter

Piše: A. V.

20.12.2022

Predvođena Lionelom Mesijem (Messi), Argentina je, nakon 36 godina, ponovo postala svjetski prvak.

Momčad Lionela Skalonija (Scaloni) je u finalu Mundijala u Kataru boljim izvođenjem penala savladala branioca titule Francusku, a kapiten „Gaučosa“ napokon je osvojio jedini značajniji trofej koji mu je nedostajao.

PSG-ov ofanzivac završio je turnir sa sedam postignutih golova i tri asistencije, a dva pogotka zabio je u finalu. Tako mu se cjelokupni učinak na mundijalima popeo na 13 golova i osam asistencija, što je najbolji individualni skor nekog igrača na tom takmičenju od 1966. godine.

Također je postao prvi igrač koji je zabio u grupnoj fazi, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu SP. Usto, Mesi sad broji ukupno 26 golova na velikim takmičenjima, a nijedan južnoamerički fudbaler nije bolji od njega u toj kategoriji. Naravno, pripala mu je i Zlatna lopta, njegova druga u karijeri, i jedini je fudbaler kojem je uručena dvaput.

Lionel Mesi rođen je 24. juna 1987. godine u Rosariju. Igrač je s najviše nastupa u historiji Argentine (172 utakmice), a ujedno i njen najbolji strijelac (98 golova).

Deset naslova španskog prvaka, sedam kupova kralja, četiri Lige prvaka, tri UEFA-ina Superkupa, tri klupska svjetska prvenstva, jedna Kopa Amerika, jedna zlatna olimpijska medalja, sedam Zlatnih lopti i sada, napokon, Svjetsko prvenstvo.

Najveći svih vremena.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.