KOMENTAR DANA

E, crna osmorko!

Ne treba im SDfA da ih ruši, sami to uspješno rade

Sa jednog od sastanaka Osmorke. Avaz

Danijal Hadzovic

29.3.2023

Zamislite da se 30 godina pripremate za vlast. Imate, dakle, pune tri decenije da sebe dovedete u savršenu formu, poradite na svakom detalju, nađete najbolje moguće kadrove, pripremite najbolje politike, proučite najbolje prakse i iskustva iz ostatka svijeta...

Pritom, za sve te tri decenije, na vlasti vam sjedi do srži korumpirana, primitivna i nesposobna konkurencija, pod čijim je vodstvom država među najnerazvijenijim i najneuređenijim s jedne, te najkorumpiranijim zemljama s druge strane.

Elem, nakon 30 godina poraza, siromaštva, afera i bruka, čini se da ne može da ne uspijete, tj. šta god da uradite, vratit ćete nadu građanima i izgledat ćete bolje od svojih prethodnika.

E, pa čini se da su stranke trojke/šestorke/osmorke (ko će ga više znati) + HDZ odlučile demonstrirati da ipak može još i gore. Jučer objavljena imena ministara su, najblaže rečeno, sablaznila javnost u FBiH.

Tako bi na čelo Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova trebao doći Vojin Mijatović, osoba nastanjena u RS, koja je nekoć bila vrlo blizak saradnik Milorada Dodika, a nije izvjesno da je ta bliskost ikad prekinuta. Ako vam mogućnost indirektne kontrole Dodika nad federalnom policijom zvuči zastrašujuće, onda će vas tek obradovati kandidiranje Sanje Vlaisavljević za ministricu kulture i sporta. Osoba koja godinama širi mrzilački narativ prema Sarajevu, a o njegovim umjetnicima ima samo probrane, najgore riječi, umjetnicima koji bi u naredne četiri godine od nje mogli zavisiti.

Ako vam ni ovo nije dovoljno šokantno, onda znajte da bi vam ministar trgovine trebao biti Anel Kljako, koji je svoje trgovačke sposobnosti dokazivao na izborima 2020., kada je 1.000 tuđih glasova pripisao sebi, zbog čega je CIK protiv njega podnio krivičnu prijavu, a dvije godine kasnije ljudima pred izbore obećavao poslove u zamjenu za glas.

I dok SDfA funkcioneri i propagandna mašinerija vode bjesomučnu kampanju protiv stranaka trojke, optužujući ih da izdaju bošnjačke interese i puštaju da ih SNSD i HDZ ponižavaju, osmorka kao da se svojski trudi dokazati da su u pravu. Ne treba im SDfA da ih ruši, sami to uspješno rade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.