LIČNOST DANA

Novak Đoković: Prijatelj BiH

Zahvaljujući slavnom teniseru, Banja Luka je domaćin vrhunskog teniskog događaja

Đoković: Pozitivan utjecaj. Facebook

Danijal Hadzovic

19.4.2023

Zahvaljujući jednom od najboljih tenisera svih vremena, Srbijancu Novaku Đokoviću, Bosna i Hercegovina dobila je konačno priliku da na svojoj teritoriji organizira jedan vrhunski teniski događaj.

Od 17. do 23. aprila Banja Luka je domaćin turnira koji spada u ATP 250, a ljubitelji bijelog sporta imat će priliku gledati neke od najboljih tenisera današnjice.

Nekoliko dana Bosna i Hercegovina i Banja Luka bit će teniski centar svijeta. Naravno, o karakteru vlasti u RS koje pokrivaju ovaj turnir, političkim profitiranjima, namještanju poslova kćerima entitetskih feudalaca da ekskluzivno pružaju gastronomske usluge posjetiocima i sličnom može se i treba razgovarati. Nekome to sve možda ostavlja i gorak okus u ustima.

No, kad se podvuče crta, ostaje činjenica da je BiH, zemlja maksimalno tužna, provincijalizirana i odsječena od civiliziranog svijeta, dobila priliku da upriliči događaj koji je barem nakratko vraća u taj svijet.

I tu činjenicu možemo zahvaliti prvenstveno Novaku Đokoviću i utjecaju koji je iskoristio. A to je veće i za društvo korisnije od svih kvazipatriotskih laprdanja i mahanja zastavama. Hvala ti, Nole.

I za kraj, zapitajmo se koliko je samo u svijetu naših ljudi i prijatelja Bosne i Hercegovine koji bi svojim utjecajem i vezama mogli dati ogroman doprinos i pomoći našoj zemlji. Ali rijetko ko ih ikad i zove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.