KOMENTAR DANA

NES-ovski feudalci

Politički gubitnici potežu abdićevski sindrom po kojem Krajinu tretiraju kao svoju privatnu prćiju

Mustafa Ružnić i Nermin Ogrešević. Facebook

Danijal Hadzovic

19.5.2023

Teško je biti NES ovih dana. Možda je još jedino gore biti Stranka za BiH. Jer NES makar ima vlast u Krajini, a Stranka za BiH bogde bez kojih će, svi su izgledi, ubrzo ostati.

Ovi Bakirovi trojanski konji, nakon što su sedmicama hinjili članstvo u pokretu za promjenu vlasti, istovremeno postavljajući klipove gdje god su mogli, uporedo s Lendinom blokadom parlamentarne većine u FBiH, sačekali su ultimativni trenutak da, taman pred Šmitovu (Schmidt) intervenciju kojom je otklonio blokadu, saopće da neće podržati novu Vladu FBiH.

Ovi zeleni spavači, međutim, nisu uspjeli u pokušaju da spase dinastiju na vlasti, jer je i bez njih nova parlamentarna većina osigurana, a vlast uspostavljena.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, jučer je iznio niz optužbi i uvreda na račun Sarajeva, kazavši, između ostalog, da “kad su predizborne kampanje, u javnim nastupima i njihovim sastavima na društvenim mrežama, veliki političari iz Sarajeva uvijek ponude izlive ljubavi za Krajinu i Krajišnike”, te nastavio drvlje i kamenje sipati, poručujući da se političari iz Sarajeva ne ponašaju državnički i da ne trebaju ni dolaziti u Krajinu.

Danijal Hadžović. Avaz

Ovaj abdićevski sindrom po kome se Krajina tretira kao privatna prćija i dizanje antagonizma prema Sarajevu politički gubitnici iz NES-a potežu kako bi unošenjem razdora u društvu što više ocrnili novu Vladu FBiH. Na njihovu nesreću, USK je još samo kanton u sastavu FBiH i BiH.

Iako mu je premijer Nermin Nikšić odgovorio civilizirano, naglasivši šta nova Vlada FBiH namjerava učiniti povodom pomoći Krajini da se nosi s poplavama, jasno je da će pred novim vlastima stajati ogroman posao.

Ne samo da se pred njima nalazi historijski zadatak ispravljanja višedecenijske štete koju je SDA ostavila iza sebe, ne samo da protiv sebe imaju bjesomučnu propagandu SDA koja će iskoristiti sva sredstva da uvjeri javnost da je ova vlada izdajnička, nego će i na raznim nivoima imati mnogobrojne šefove iz SDA i njenih derivata koji će očito biti spremni unositi nove podjele i u samo funkcioniranje države i od svojih komadića vlasti pokušati praviti nezavisne feude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.