LIČNOST DANA

Razija Mujanović: Velika Raza

Dokumentarni film kao vječno svjedočanstvo o legendi

Razija Mujanović. Fena

9.8.2023

Kada govorimo o ženskoj košarci, prva asocijacija nam je bosanskohercegovačka legenda Razija Mujanović. Nema nam niko veći od popularne Raze. Jeste čuvena Mujanović visoka dva metra, ali je bila još veća košarkašica i još je bolji čovjek.

Mnogi su upoznati s njenim nemjerljivim doprinosom, kako košarci tako i sportu u Bosni i Hercegovini. Kada bismo krenuli sipati hvalospjeve na račun njene vrhunske karijere, trebalo bi nam nekoliko dana. Kolege s BHRT-a su se dale u jedan vrlo zahtjevan projekt – snimili su dokumentarni film o čuvenoj Razi „Velika Raza“, sa zadatkom da u nešto više od sat obuhvate toliko stvari.

Nebrojeno puta se moglo svjedočiti Razijinoj istinskoj strasti i ljubavi prema košarci, ali i njenoj domovini Bosni i Hercegovini. Četverostruki evropski klupski prvak, srebrena s Olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava s reprezentacijom bivše Jugoslavije, zlato s Mediteranskih igara sa selekcijom Bosne i Hercegovine te čak 13 titula nacionalnih prvenstava, avanturistički i hrabri poduhvati u WNBA ..., sve je to pošlo za rukom Raziji Mujanović.

Tri puta je bila proglašena za najbolju igračicu Evrope po izboru uglednog „Gazzetta dello Sporta“, a kao šlag na tortu primljena je u Kuću slavnih.

Dokumentarni film koji je legendarna Mujanović i zaslužila ostat će vječno svjedočanstvo o sportskoj i ljudskoj figuri i inspiracija novim generacijama.

Razija Mujanović rođena je 15. aprila 1967. u Čeliću. U karijeri je igrala za Jedinstvo Aida, Dorna Godela, Pul Komense, Sao Paulu, Detroit Šok, Vićencu, Mesinu, Seltu, Barcelonu, Komo, Zagreb i Ragušu. Danas je team menadžerica ženske reprezentacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.