KOMENTAR DANA

Znamo li koga imamo

Je li važnija svjetska premijera u Veneciji ili silikonski dekolte glumice iz neke sapunice

Jasmila Žbanić. Facebook

26.10.2023

Jasmila Žbanić s novom serijom „Znam kako dišeš“, koju potpisuje kao kreatorica zajedno sa suprugom Damirom Ibrahimovićem, još jednom je pokazala ko je glavni kada je rediteljski zanat u pitanju, ne samo u Bosni i Hercegovini već, u dobroj mjeri, i u regionu.

Nakon što je serija imala svjetsku premijeru u Veneciji, što je veliki presedan, stiže vijest da će biti prikazana i na čuvenom HBO-u.

Serija koja hrabro progovara o našoj djeci i nasilju u našem društvu sledila je krv u žilama publici na bh. premijeri. Gromoglasni aplauz u dvorani BKC-a pokazao je koliko je to jaka priča, sjajno urađena i koliko se svih nas tiče. A prikazane su samo dvije epizode.

Da li mi uopće znamo koga imamo? Jesmo li svjesni da sjajna rediteljica, koja je stigla i na korak do Oskara, širom svijeta na najbolji način predstavlja našu zemlju, dok se dobar dio bh. publike divi šundu koji se s raznih strana slio na programe naših TV kuća?

Larisa Sarajlić-Ramović. Avaz

Ne tako davno sjajna prva sezona serije Feđe Isovića i Elmira Jukića „Konak kod Hilmije“ oduševila je publiku širom regiona. Feđa je napisao i pripremio drugu sezonu, no, kako je tada kazao, niti jedna TV kuća u našoj zemlji nije htjela dati novac. A za šta imaju novac, možemo se svakodnevno uvjeravati.

Sve dok ne naučimo cijeniti svoje, a nije baš da nemamo šta, nama nema na zelenu granu. Je li važnija svjetska premijera u Veneciji ili silikonski dekolte glumice iz neke sapunice – pitanje je koje i bez preciznog odgovora mnogo toga govori.

Dok publiku bude više zanimalo je li amidžična od tetke prevarila muža s bratom od komšije u nekom perverzno bogatom predgrađu neke tamo zemlje od onoga šta im se dešava pred nosom, čemu se treba nadati…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.