KOMENTAR DANA

Ko posljednji krene…

Političari u BiH postepeno gase i posljednju nadu da će neke nove generacije ovdje živjeti bolje i sretnije

BiH: U velikom problemu. Facebook

Alen Bajramovic

14.11.2023

Dok se bore za entitete i svojataju šume, rijeke, zemlju i planine, već decenijama crtaju nove granice i otcjepljuju komade ove prelijepe, a s njima tako nesretne zemlje, političari u BiH postepeno gase i posljednju nadu da će neke nove generacije ovdje živjeti bolje i sretnije.

Oni koji ozbiljnije prate demografsku kataklizmu, započetu ratom i etničkim čišćenjem, a nastavljenu mirnodopskom pljačkom, korupcijom i nepravdom, s razlogom postavljaju pitanje ko će za nekoliko decenija uopće ostati ovdje.

Poražavajući podatak je da je BiH demografski najugroženija država regiona. Već smo pomalo umorni od sumornih prognoza i statističkih podataka da ovu zemlju godišnje napusti cijeli jedan grad veličine Banje Luke, ili procjena međunarodnih institucija da bismo do 2060. godine mogli ostati bez čak 73 posto stanovništva.

Pad broja studenata na fakultetima u BiH u posljednjih deset godina, bijeg mladih ljudi iz zemlje u kojoj svoju priliku očigledno neće dočekati, to samo potvrđuje.

Najznačajniju ulogu u besramnom poigravanju sudbinom naroda na sebe je preuzeo Milorad Dodik, najuporniji promotor mržnje kao plašta pod kojim sve teže uspijeva sakriti pustoš koju njegova i slične politike ostavljaju iza sebe.

Alen Bajramović. Avaz

Političar koji je sve o sebi sam najbolje rekao primitivnim uvredama na račun opozicije, novinara, partnera u vlasti, stranaca, visokog predstavnika, američkog ambasadora, a posebno Bošnjaka kao stalnih meta patološke mržnje i izljeva lične frustracije.

Nesretnik s američke crne liste koji ne može direktno, pa posredstvom poslanika vlastite stranke Kongresu i Senatu SAD, države čijeg ambasadora bi rado protjerao iz Sarajeva, tumači stanje u BiH.

Manipulator koji bi jedan dan u Evropsku uniju, ali kako kad već sutradan ovu zemlju, bezočnim lažima, nastoji prikazati kao utočište radikalnih islamista iz ISIL-a i El-Kaide. Pogubljen i pročitan na svim bitnim adresama, Dodik ne može nanijeti veću štetu nego što već jeste, ali njegovo ime, uz ostala iz garniture sličnih, svakako treba spomenuti onaj ko posljednji krene odavde. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.