LIČNOST SEDMICE

Nihad Uk, novi-stari premijer Kantona Sarajevo: Mladost na ispitu

Uk će na poziciji premijera ostati do 2026. godine, što znači da će imati više nego dovoljno vremena da pokaže da je bolja i uspješnija politika moguć

Uk: Najavljuje ostvarenje vizije metropole. N. Šaljić / Avaz

Danijal Hadzovic

18.11.2023

Nihad Uk u srijedu je imenovan za novog-starog premijera Kantona Sarajevo nakon što je, u cilju rekonstrukcije, tj. izbacivanja ministara Stranke za BiH, podnio ostavku. Na poziciji premijera Kantona Sarajevo Uk je naslijedio svog stranačkog kolegu Edina Fortu, koji je trenutno na poziciji ministra prometa i komunikacija BiH.

Pomoć mladima

Uk je poseban naglasak stavio na mlade te naveo šta je u dosadašnjem periodu Vlada uradila po tom pitanju, ističući pomoć mladima pri kupovini stana, omogućavanje besplatnih udžbenika za učenike u Kantonu Sarajevo te besplatne karte za javni prijevoz učenicima i studentima, a najavljena je i izgradnja objekta Univerzitetske biblioteke.

Najavio je i nastavak započetih projekata, poput rekonstrukcije tramvajskih pruga, finansiranja projekata kulture, kao i to da će raditi na ostvarenju vizije da Sarajevo bude evropska metropola.

No, Uk kojeg su mnogi potcjenjivali zbog godina i neiskustva, pravi politički test tek će morati položiti. Nekoliko mjeseci koje je proveo na mjestu premijera nedovoljno je za davanje većih ocjena. Ako u međuvremenu ne bude nekih većih preslagivanja, Uk će na poziciji premijera ostati do 2026. godine, što znači da će imati više nego dovoljno vremena da odgovori zadatku i pokaže da je bolja i uspješnija politika moguća.

Veliki ispit

Uk će nositi posebnu težinu, s obzirom na to da je on, kao odabrana osoba, pred zadatkom da pokaže i da njegova Naša stranka ima dovoljno kvalitetne i sposobne kadrove da vodi državu te da društvo uređuje u skladu s progresivnim vrijednostima i politikama koje slijedi.

Također, Uk će polagati ispit i za svoju generaciju, s obzirom na to da je među rijetkim političarima u BiH koji su u svojim tridesetim uspjeli doći na tako visoku funkciju.

Činjenica jeste da Sarajevo danas kaska u mnogim segmentima, od kvalitetnog sporta, preko kulturnih sadržaja, stranih investicija, do, možda i najznačajnijeg, infrastrukture u gradu, te će rješavanje nekih ili svih od navedenih izazova biti ključni zadatak koji će stajati pred Ukom.

Rođen u Sarajevu

Nihad Uk je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu. Od 2016. do 2022. godine bio je vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.