KOMENTAR DANA

Propali simbol

Skenderija je jedna od brojnih potvrda da ono što je Tito izgradio ovi danas nisu u stanju ni okrečiti

Skenderija. Bosnainfo

Danijal Hadzovic

21.11.2023

Zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Nikšić ponovo je aktuelizirao priču o Skenderiji, navodeći da određene strukture namjeravaju prodati Skenderiju šeiku koji je gradio Beograd na Vodi. Nikšić je predstavio i navodni plan po kojem bi se ovdje, umjesto sportskih dvorana, izgradile visoke stambene zgrade.

Kulturno-sportski centar Skenderija jedan je od najvažnijih simbola današnjeg Sarajeva. Neki od najvažnijih muzičkih, sportskih i kulturnih manifestacija obilježeni su u ovom kompleksu, od šampionskih titula KK Bosne do koncerata “Indexa”, “Bijelog dugmeta”, “Uriah Heepa”...

Posljednje dvije-tri decenije ovaj kompleks prepušten je zubu vremena. Polovina objekta je doslovno u ruševnom stanju. Druga polovina u očajnom. Krov na Ledenoj dvorani (u kojoj je led trebao biti 12 mjeseci i koja zapravo nikad nije ni završena) urušio se još 2012. godine i otad nije novi napravljen (prošlo je 11 godina). Privredni centar je propao i postao prilično obesmišljen nakon otvaranja novih modernih robnih kuća te većina prostorija unutar njega sada zjapi prazna.

Velika dvorana „Mirza Delibašić“ je i dalje u funkciji, no prilično je oronula te s prastarim sjedištima, sistemom osvjetljavanja, bez garderobera, punktova gdje bi se mogli kupiti hrana i piće te ostalih brojnih sadržaja koje zahtijevaju moderne dvorane.

Skenderija je jedan od brojnih objekata koji su izgrađeni u socijalizmu i koji stoje kao još jedna potvrda poslovice da ono što je Tito izgradio ovi danas nisu u stanju ni okrečiti.

Da li se Skenderija može obnoviti, da li je sve potrebno rušiti i graditi novo, ili je novu dvoranu potrebno graditi negdje drugdje, neka kažu stručniji i oni koji su za to zaduženi. No, Sarajevu je potreban bolji, moderniji i funkcionalniji sportsko-kulturni centar i krajnje je vrijeme da se na tom planu nešto konačno počne raditi.

Skenderija u sadašnjem stanju je nefunkcionalno ruglo koje ne služi nikome.

Grad zaslužuje bolje i nemojte da i dalje slušamo kako to nije moguće te da se moramo još decenijama pomiriti s tim da živimo na ruševinama onoga što je socijalizam izgradio. Upravo je prošli sistem dokaz da je moguće, kao što je i sadašnje stanje dokaz da nove vlasti ne umiju. Ni prošle ni trenutne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.