KOMENTAR DANA

Bolja slika

Ova država danas na diplomatskom planu stoji mnogo bolje nego ranijih godina

Šalenberg, Tajani i Konaković. N. Šaljić / Avaz

Alen Bajramovic

5.3.2024

Umorni smo od izgubljenih godina, blokada, ucjena, propalih sastanaka, prijetnji raspadom države i borbe s vremenom da se osigura što bolja pozicija prije konačne odluke o početku pregovora o članstvu u EU, pa je aktuelna vlast nerijetko izložena kritikama i dobronamjernih medija poput ovog.

Međutim, kako god završila borba za tako važan korak na evropskom putu – a najave su optimističnije od stanja kakvim ga mi u BiH vidimo – red je konstatirati da ova država danas na diplomatskom planu stoji mnogo bolje nego ranijih godina, a u agendama zapadnoevropskih država i SAD zauzima mnogo važnije mjesto.

Potvrđuju to i intenzivne diplomatske aktivnosti, posjete visokih zvaničnika EU, nikada jasnije poruke pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa Obrajana (James O'Brien), jučerašnje snažne poruke ministara vanjskih poslova Austrije i Italije Aleksandera Šalenberga (Alexander Schallenberg) i Antonija Tajanija, dolazak njemačke ministrice Analene Berbok (Analenna Baerbock)…

Novi geopolitički odnosi u svijetu imali su utjecaj i na poziciju BiH, ali drugačiji tretman svakako su inicirale i promjene u vlasti u Sarajevu, politika kompromisa, jasna opredijeljenost za evropske vrijednosti i euroatlantske integracije te strpljenje i trud pokazani proteklih mjeseci.

Podsjetimo, prije samo 15 mjeseci bili smo paralizirani beskorisnim svađama i međusobnim prijetnjama na unutrašnjem planu, a na međunarodnom i izolirani, jer je tadašnja ministrica vanjskih poslova, umjesto evropskih, primala kolegu iz Irana, a, umjesto u Brisel ili Vašington – putovala na Maldive. Tadašnji član Predsjedništva se, umjesto susreta sa svjetskim državnicima, otimao za mikrofon pod prozorom OHR-a kako bi nešto poručio visokom predstavniku.

Sliku BiH tada i danas možda pred očima imaju i evropski zvaničnici koji poručuju da je situacija u BiH bolja nego ikada ranije te da je u BiH, kada je o evropskom putu riječ, više urađeno u proteklih nekoliko mjeseci nego u proteklih nekoliko godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.