ALEKSANDER ŠALENBERG

Snažna poruka šefa austrijske diplomatije: "Stajanje na putu BiH ka EU je igranje s vatrom"

Istakao je nadu u "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora jer je BiH učinila impresivan napredak

Aleksander Šalenberg. N. Šaljić / Avaz

N. H.

4.3.2024

Austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) obratio se nakon sastanka s italijanskim ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem i šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.

Šalenberg je i prije sastanka poručio da su građanke i građani BiH predugo čekali i da zaslužuju budućnost s EU.

- Ovo je veoma važan znak austrijsko-italijanske podrške. Mi smo najjači dvojac zagovarača i ove regije, ali posebno Bosne i Hercegovine. Niste samo blizu nama nego ste nam blizu srcima. Učestvujemo u EUFOR Althea misiji. BiH je za nas važna u svakom smislu. Bili smo jedni od prvih koji su tražili otvaranje pregovora - podsjetio je Šalenberg.

Također, istakao je nadu u "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora jer je BiH učinila impresivan napredak. 

- Više ste uradili u proteklih nekoliko mjeseci nego u proteklih nekoliko godina. Pitanje je zašto vam je toliko trebalo. Svi znate i svi mi znamo da imamo još posla pred nama - poručio je šef austrijske diplomatije.

Naglasio je da BiH ima pozitivnu agendu i pozitivne rezultate. 

- Vrijeme za djelovanje je sad. Nijedna politička snaga u ovoj zemlji ne smije vjerovati da može ostati po strani i da je ovo proces koji nema veze s njima. Svaka politička snaga koja misli da može stati na put evropskom putu BiH krade budućnost zemlje i njenih mladih ljudi - kazao je.

Spomenuo je da na osnovu podataka Svjetske banke čak 44 posto Bosanaca i Hercegovaca živi izvan zemlje.

- U Austriji smo profitirali od toga. Zato je važno zaustaviti odliv mozgova. Svako ko misli da može stati na put tome igra se vatrom i poigrava se s budućnosti ove zemlje. Trebate zbiti redove u ovoj zemlji i krenuti istim smjerom, to je ključna poruka ove posjete. Vrijeme je da prionemo na rad - tvrdi austrijski ministar vanjskih poslova.

Navodi da ono što govori nije altruizam niti vlastiti interes.

- Mi smo u fazi kad se rat ponovo vratio u Evropu. Ovo je kritični momenat geopolitičke sigurnosti. Tu smo da kažemo da moramo stvoriti pojam stabilnosti i sigurnosti. Jedini način da to postignemo je da sve zemlje zapadnog Balkana budu članice Evropske unije - poručio je Šalenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.