KOMENTAR DANA

Bosanska solidarnost

Piše: Erol AVDOVIĆ

20.5.2018

Naravno da svijet gleda šta se događa s izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, jer je ova zemlja epsko mjesto i nikad do kraja naučena lekcija stradanja.  

 

Nije slučajno portparol generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Gutereša (Guterres) progovorio baš preko najutjecajnijih svebosanskih novina “Avaza”, apelirajući da se Bosanci prisjete kroz koju su golgotu prolazili i kakve traume neki od njih i dan-danas nose sa sobom. U to spada njihov egzodus po svijetu i nikad zaliječena rana zvana izgubljena domovina!  

 

Ti su apeli kalibrirani i dvostrukom dozom iščekivanja. Prvo, BiH se mora vladati prema međunarodnim normama i humanitarnom pravu. To znači po visokim standardima Evropske unije i ostatka civiliziranog svijeta, bez obzira na to što već viđeni osuđeni historijski bauk opet guta neke dijelove Evrope. I drugo, od BiH se, uprkos vlastitoj patnji, očekuje da se vlada u duhu svoje najbolje tradicije.

 

Ne zaboravimo da je Bosna još od srednjeg stoljeća primala brojne prognanike - Jevreje pa, onda, Turke, Mađare, Vlahe, Cincare, Rome, ali i brojne druge Evropljane, čiji potomci i danas čine znani bosanski ćilim. Takav socijalni konglomerat je mjesto gdje se očekuje i adekvatna društvena solidarnost.

 

Zato se svaka pogrešna politika, javna ili prikrivena ksenofobija, ili, još gore, rasizam na djelu, bez obzira na to koji je bh. entitet u pitanju, mora u startu osuditi i odbaciti kao rušenje ove bosanske kuće. To je i podrivanje Evrope, koja se s izbjeglicama mora nositi ljudski, kao i prema zakonima.

 

Još bi gore bilo povesti se niskim populističkim strastima, koje u jeku izborne kampanje, evo (opet), koristi i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izdvajajući taj entitet kao mjesto koje (valjda) "treba" ostati etnički “čisto”?!

 

Nažalost, od “viška” muslimana ili onih s drugačijim imenom se ne tako davno drugačije “čistila” današnja teritorija RS pa zato danas u BiH ponegdje imamo politički, socijalni, obrazovni ili drugi apartheid.

 

Trebao bi, doista, povesti računa i Dragan Čović, jer u NATO, pa ni u EU, za šta se lider HDZ-a deklarisao, ne stiže se Dodikovim putem ili stazom svih onih koji imaju patološki strah od drugačijih!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.