KOMENTAR DANA

Lažna panika

Vijest je koja je odjeknula kao bomba u javnosti da će građani ostati bez plina, pokazala se kao spin

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

27.9.2019

Federacija ostaje bez plina, nije potpisan ugovor o transportu sa Srbijom, građani bi, tako, od 1. oktobra mogli ostati bez ovog energenta, vijest je koja je u javnosti odjeknula kao bomba. No, kao i obično, ova informacija pokazala se kao obični spin, i to sa Pala, od Uprave firme „Gas promet“, koja nema nikakvu nadležnost da dogovora ili bude posrednik između „BH-Gasa“ i „Srbijagasa“ o ugovorenom transportu plina kroz RS. 

O tome su bh. javnost  upoznali iz Vlade Federacije i „BH-Gasa“. Ovo je spin i izazivanje lažne panike, poruka je direktora „BH-Gasa“ Jasmina Salkića. Ali, igra s nervima bh. građana uoči grijne sezone ponavlja se iz godine u godinu. 

Nije ovo prvi put da  iz RS prijete i ucjenjuju Federaciju da im se neće dozvoliti transport ovog energenta. Trakavica zbog koje uvijek strahuju građani FBiH, pretežno Sarajeva, a koja je najveći potrošač plina, ide tako unedogled, i to uvijek 15 dana prije početka sezone. 

Krivi su oni, mi sve  plaćamo, na kraju se ipak prelama preko leđa građana, koji uredno plaćaju svoje obaveze. Simptomatično je da ucjene stižu iz entiteta koji već 20 i kusur godina uopće ne plaća ratni dug za potrošeni ruski plin, ali konstantno najavljuju zavrtanje ventila na granici s Drinom. 

Dok se firme i Republike  Srpske i Federacije igraju mačke i miša i odmjeravaju mišiće, građani strahuju šta će donijeti novi dan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.