KOMENTAR DANA

Bosanski "crni grom"

Prvi bh. ručni bacač RPG 7 MX 2, domaće puške, pištolji i samohodne haubice vraćaju sjaj namjenskoj industriji

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić

17.12.2019

Bosna i Hercegovina je nakon prve bh. puške, pištolja i samohodne haubice dobila i svoj „crni grom“ - ručni bacač RPG 7 MX 2 proizveden u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) Hadžići. Testiranja su pokazala da se radi o kvalitetnom proizvodu, koji je već našao mjesto u Evropskoj uniji, s obzirom na to da je jedna pošiljka već stigla u Slovačku.

 

A da se „crni grom“, koji je 95 posto djelo bosanskohercegovačkog rada i znanja, daleko čuje govori ekspresna narudžba s istočnog tržišta i to u velikim količinama.

 

No, tu nije kraj uspjesima TRZ-a Hadžići jer su uveliko otpočeli aktivnosti na razvoju novog 40-milimetarskog automatskog bacača granata MK 19. Također, rade i na programu proizvodnje zaštitne opreme za pirotehničare, vojsku i policiju.

 

Posljednjim poduhvatom namjenska industrija nastavlja bilježiti sjajne rezultate. Osim TRZ-a, punom parom se radi i u „Pretisu“, „Igmanu“, „Ginexu“, „Zraku“, „Unis Groupu“, „Binasu“, BNT-u Novi Travnik... I to ne samo da zapošljavaju hiljade radnika boreći se poput ostalih firmi za opstanak nego postaju i sve konkurentniji na svjetskom tržištu.

 

Posebno je važno da bosanski proizvodi imaju izuzetan kvalitet. Da, naprimjer, bacač RPG 7 MX 2 ne prave ni zemlje s namjenskom industrijom razvijenijom od naše. U regionu ga proizvode samo Bugarska i Češka. Hrvatska još radi na njegovom razvoju.

 

S obzirom na konstantan razvoj namjenske industrije, ona bi mogla biti glavni izvozni adut BiH i motor koji će pokretati kompletnu privredu naše zemlje. A proizvodi poput „crnog groma“ iz Hadžića mogli bi vratiti stari sjaj industriji Bosne i Hercegovine.

   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.