KOMENTAR DANA

Premijeri na potezu

Građani BiH premijere će gledati u oči i nestrpljivo čekati rezultate

Seđad Muhić. Arhiv

Piše: Seđad MUHIĆ

28.12.2019

Državni premijer Zoran Tegeltija održao je u četvrtak prvi sastanak s entitetskim kolegama Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem. U zgradi državnih institucija razgovarali su nešto manje od sat. I bilo im je to dovoljno da, na iznenađenje mnogih, kako su to kazali, riješe gotovo sve sporne tačke zbog kojih su se međusobno sporili entiteti i državni nivo vlasti. 

Novalić i Višković dogovorili su se da će povući tužbe koje su dvije vlade međusobno podnijele. Usaglasili su stavove kako da entiteti ravnomjerno dijele prihode od PDV-a, kako da odblokiraju „Elektroprijenos BiH“, a odlučni su i u zaštiti domaće proizvodnje.

Sve što je u 2019. godini, pa čak i ranije, bilo kamen spoticanja i predmet međusobnih optužbi, nestalo je kao rukom odneseno. Štaviše, najavljene redovne zajedničke sjednice državne i entitetskih vlada nagovještavaju bolja vremena u BiH.

Daj Bože da ove pretpostavke potvrdi vrijeme, odnosno realizirani projekti koje su već za sljedeću godinu najavili premijeri.

Vrijedi ovom prilikom posebno istaći dvije činjenice koje su obilježile početak rada predsjedavajućeg Vijeća ministara Tegeltije. Fakti koji ulijevaju nadu.

Prvo, vrlo je pozitivna atmosfera na relaciji Tegeltija – Novalić - Višković. Sva trojica su privrednici s odlučnim stavom i svijesti da ekonomsku budućnost ove zemlje u velikoj mjeri nose na svojim plećima.

Drugo, izjava Viškovića da su odlučili rješavati životna pitanja građana, a o načinu imaju gotovo identične stavove.

Neka tako i bude. Građani BiH premijere će gledati u oči i nestrpljivo čekati rezultate.

Loptica je u rukama Tegeltije, Novalića i Viškovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.