DO 18. MAJA

Bogat program za Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja

Muzeji širom BiH pozvani su da učestvuju u ovogodišnjoj proslavi MDM-a te da kroz temu Moć muzeja istraže na koje sve načine mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe

Zemaljski muzej BiH. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

14.5.2022

Manifestacije Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2022. u Bosni i Hercegovini bit će održane od danas do 18. maja 2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

- Muzeji širom BiH pozvani su da učestvuju u ovogodišnjoj proslavi MDM-a te da kroz temu Moć muzeja istraže na koje sve načine mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe. Nakon dvije pandemijske godine u kojima nije bilo moguće prikladno obilježiti međunarodnu manifestaciju Dan i noć muzeja, konačno se vraćamo otvorenih vrata - naveli su iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.


Prodaja muzejskih publikacija

U ovom muzeju tim povodom tokom dana pripremljen je zanimljiv i edukativan sadržaj. Organizovana je prodaja muzejskih publikacija uz prigodan popust, radionice "Naučimo, pronađimo i zaštitimo naše ugrožene biljke, "Unesimo ljekovite biljke u urbane sredine", "Muzej u koferu i dan za kviz", kao i Sarajevska hagada.

Od 16 do 17 i od 20 do 21 sat posjetioci će moći pogledati Otvoreni depo u okviru stalne postavke BiH u prethistorijsko doba, a od 17 sati bit će organizirana i radionica "The Spirit of the Neolithic figurine from Butmir".

U Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci manifestacija Noć muzeja počinje u 20 sati otvaranjem dvije multimedijalne izložbe, banjalučke umjetnice Borjane Mrđe, profesora na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci pod nazivom "Dekorativna sopstva“ i trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, pod nazivom "Budućnost se ponavlja više nego istorija“.


Izložbu foto-dokumentacije

- Ove večeri će za javnost biti otvorena vrata novog rekonstruisanog prostora nakon završetka prve faze rekonstrukcije objekta koja je obuhvatila ugradnju lifta, renoviranje prostorija za prvu javnu biblioteku za umjetnost u RS-u, čitaonicu i istraživačkog centra. Publika će imati priliku da pogleda izložbu foto-dokumentacije koja prati rekonstrukciju Muzeja - navode iz Muzeja savremene umjetnosti RS-a.

U muzičkom programu pod nazivom "Noć muzike" studenti muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjoj Luci predstavit će se nizom kamernih koncerata.

Plato ispred Muzeja je rezervisan za nastup di-džeja Dalibora D i "Live looping" performans Alberta Savića. Specijalni gosti Noći muzeja su polaznici škole crtanja i slikanja umjetnika Renata Rakića, koji će inspirisani događajima zabilježiti svoje likovne impresije.

U Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci u 18 sati počinje radionica "Auto-šaraonica", ispred zgrade muzeja od 19 sati bit će otvorena izložba old tajmera i sportskih automobila, nakon čega počinje i izložba minijaturnih modela automobila sa teritorije bivše Jugoslavije kao i izložba akademskog slikara Mihajla Nikolića "Ljepota brzine i nešto između nas".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.