RUMUNIJA

Održan koncert Simfonijskog orkestra Fiharmonije "Oltenia" u Krajovi

Istakli su da Sarajevo i Krajova imaju sličnu historiju

Simfonijski orkestar Fiharmonije "Oltenia". Društvene mreže

N. A.

18.3.2023

U Krajovi jučer je (Craiova - Rumunija) održana press konferencija i koncert Simfonijskog orkestra Fiharmonije "Oltenia" iz Krajove pred prepunom filharmonijskom dvoranom.

Na programu je bilo Listov (Frantz Liszt) koncert br.1 u Es-Duru i Dvoržakova (Antonio Dvorak) Simfonija br.8 u G-Duru, a kao solista je nastupio mladi pianist i zvijezda muzičke scene Rumunije Miha Teaka (Mihai Teaca) i sve to pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića. 

Publika je uživala u romantičnim zvucima Listovog koncerta, a koji je posebno nadahnuti pianista darovao slušaocima. Dvoržakova simfonija zazvučala je u punom sjaju, protkanim elementima Češke narodne muzike i kroz sigurno i sugestivno vođenje dirigenta ušla u dušu i srca, kako muzičara koji su je izvodili, tako i mnogobrojne publike.

Sa Press konferencije. Društvene mreže

Filharmonia "Oltenia" , njeni muzičari, solisti i dirigent su ovaj koncert posvetili Sarajevskoj filharmoniji i to je bila čestitka Sarajevskoj filharmoniji za njen 100-ti rodjendan, koji slavi u ovoj godini.

Na press konferenciji je istaknuto da je ovo početak jedne saradnje ne samo na muzičkom planu, već i možda u više oblasti, jer i Sarajevo i Krajova imaju sličnu historiju.

I Sarajevo i Krajova imaju mlade gradonačelnice na čelu, a put Bosne i Hercegovine i Sarajeva je put u Evropu. Krajova ima izvrsne rezultate u ostvarivanju mogućnosti koje pruža Evropska unija i spremni su pomoći da što prije postanemo dio velike porodice zemalja Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.