REPORTAŽA

„Rami“: Najveća biblioteka u Istanbulu

Ekipa „Avaza“ posjetila jednu od glavnih turskih atrakcija

Biblioteka „Rami“ u Istanbulu - Avaz
Grandiozni hodnici „Rami“ biblioteke - Avaz
Jedna od brojnih čitaonica   - Avaz
Ataturkov odjel biblioteke   - Avaz
„Rami“ muzej - Avaz
+1

12.6.2023

Na poziv Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, ekipa „Avaza“ posjetila je jednu od glavnih turskih atrakcija, impozantnu biblioteku „Rami“ u Istanbulu, kroz koju dnevno prođe više od 4000 ljudi. Biblioteka je smještena u istanbulskom kvartu Ejubsultan u preuređenom kampusu nekadašnje vojne kasarne „Rami“. Kasarnu je izgradio veliki vezir Osmanskog Carstva Rami Mehmed-paša, u 18. vijeku, za vrijeme vladavine sultana Mustafe III (1757-1774).

Kao kasarna aktivno je korištena do 60-ih godina prošloga vijeka. Radovi na restauraciji kampusa kasarne „Rami“ i preuređenju u biblioteku započeli su 2014., a završeni početkom ove godine, kada je, 13. januara, biblioteka otvorena. Svečanom otvaranju prisustvovao je i turski predsjednik Redžep Tajib Erdoan (Recep Tayyib Erdogan) sa suprugom.

Živa biblioteka

Grandiozni prostor “Rami” biblioteke pri samom ulasku oduzima dah, a svojom raznolikošću posjetiteljima svih uzrasta pruža sasvim novo iskustvo bibliotekarstva. Osmišljena je da zadovolji kulturne, obrazovne i umjetničke potrebe društva u okviru koncepta „žive biblioteke“ i modernog bibliotekarstva.

Kapacitet ove veličanstvene građevine je 4.200 sjedećih mjesta, a prema riječima koordinatora biblioteke “Rami” Osmana Zorlua, radi se na proširenju trenutnog kapaciteta.

- Biblioteka je otvorena za posjetitelje i čitatelje 24 sata. Posjeduje 2,5 miliona knjiga, te 250.000 rukopisa. Uključuje i biblioteku za bebe i djecu, digitalnu biblioteku, biblioteku za mlade, odrasle i razne specijalizirane biblioteke, poput Ataturkove, koja sadrži više od 20.000 knjiga o historiji Republike Turske, turskom jeziku i kulturi, posebno historiji Ataturka. Tu je i izložbena sala sultana Mehmeda II Fatiha, čime se posebno ponosimo – kazao je Zorlu za “Avaz”.

Andrićeva djela

Biblioteka „Rami“ nudi milione knjiga, neknjižnih materijala i digitalnih izvora čitaocima i istraživačima, a bit će, također, i domaćin predavanja, seminara, radionica i izložbi tokom cijele godine. U biblioteci se mogu naći, osim djela turskih pisaca, i knjige gotovo svih svjetskih književnika.

Na naše pitanje da li posjeduju djela nekog od bosanskohercegovačkih pisaca, Zorlu je odgovorio:

- Mnogo nam se sviđaju balkanski pisci. Često nam dolaze ljudi iz zemalja Balkana. Imamo knjige vašeg pisca Ive Andrića.

Druga po veličini u Turskoj i među nekoliko vodećih u Evropi, biblioteka “Rami” je jedna od rijetkih koja ima restauratorsko odjeljenje (Šifahane), smješteno u odjelu Biblioteka rukopisa, gdje se čuvaju artefakti stari po nekoliko stotina pa i hiljada godina. Ti artefakti neprocjenjive vrijednosti smješteni su u skladištima pod posebnim uslovima, a obnavljaju se prema originalnoj strukturi i materijalu.

Muzej

U kompleksu biblioteke smješten je i “Rami“ muzej u kojem smo imali priliku da vidimo postavku rukopisa iz XV vijeka, koji pripadaju Mehmedu El-Fatihu, osvajaču Istanbula i jednom od najznačajnijih osmanskih sultana. Knjige su lična kolekcija sultana Mehmeda, koja je jedinstvena po tome jer ne postoji nijedna kopija tih knjiga.

Biblioteka “Rami” dobila je Certifikat održivog muzeja biosfere, certifikat održivosti turizma, kao priznanje za potpunu usklađenost s principima održivosti sa svakog aspekta.

Vještačko jezerce

Biblioteku “Rami” posebno krasi unutrašnja zelena površina od 51.000 kvadratnih metara, koja je najveća u Evropi. Tu je smješteno i vještačko jezerce površine 1000 kvadratnih metara, okruženo drvećem, koje svojom ljepotom svakom posjetitelju skreće pažnju prije nego što kroči u biblioteku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.