ISTINA ILI IZAZOV

Reditelj Alen Šimić za "Avaz" uoči premijere u SARTR-u: Ko je danas odgovoran otac

Prvo izvođenje planirano 23. juna, a tekst je pisala Zoe Ibrahimović, kćerka Jasmile Žbanić

Šimić: Je li se išta promijenilo. Imrana Kapetanović

Nerma Ajnadžić

21.6.2023

Sarajevsku publiku krajem ove sedmice, tačnije 23. juna, očekuje premijera predstave „Istina ili izazov“, koja je rađena u koprodukciji Udruženja „Kontakt“ i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), gdje će i biti igrana.

Proslava mature

Tekst je pisala Zoe Ibrahimović, kćerka jedne od najboljih bh. rediteljica Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića, koja ujedno potpisuje i dramaturgiju, a u glavnim ulogama su mladi glumci Sara Seksan, Merjem Šiljak, Kerim Čutuna i Faruk Hajdarević.

Reditelj „Istine ili izazova“ Alen Šimić je uoči premijere govorio za „Dnevni avaz“ o radu na ovom projektu čija se radnja dešava u Sarajevu, a glavni akteri su maturanti koji su nakon zvanične ceremonije okončanja srednje škole odlučili to zajedno proslaviti na vikendici.

Započinju igru „Istina ili izazov“, kroz koju otkrivaju tajne iz najmračnijih dijelova svoje prošlosti. Njihovi odnosi se drastično mijenjaju: nasilje, ratne traume roditelja, prevare i razočarenja neočekivano isplivavaju s pijanstvom. Pitanje je da li će do jutra još biti prijatelji.

Mladi glumci kao glavni akteri. Imrana Kapetanović

- Privukao me svijet glavnih likova koji je daleko od onoga što me okružuje, a opet je dio svakodnevice. Tinejdžeri i njihovi problemi su mi daleki u svakodnevnom životu, a opet je nešto što sam prošao. Ono što me zanimalo jeste da li se išta promijenilo ili je sve isto, samo s pametnim telefonima - kazao nam je Šimić.

S obzirom na to da se u najavi predstave navodi da ona govori o nekim od suštinskih tema današnjice, pitali smo reditelja koje su to.

- Sudeći prema društvenim mrežama, svaka tema je tema današnjice. Teme su teme i rijetko kada je neka razlog zašto nas nešto privuče. Ono što zanima publiku je način na koji su one predstavljene u predstavama, filmovima, serijama, podcastima - naveo je Šimić.

Pustiti suzu

O tome zašto su pojedine teme još tabu u Bosni i Hercegovini, kao i da još važi mišljenje da je sramota da muškarac pokaže emocije ili, ne dao Bog, suze, Šimić kaže:

- Mislim da nije problem u emociji ili njenom pokazivanju, više je problem u preuzimanju odgovornosti. Odgovoran otac koji ozbiljno shvata ulogu oca i čiji vrhunac roditeljstva nije učlanjivanje u navijačku grupu i koji odgoj nastavlja koristeći se tzv. macho-zen aforizmima je sigurno bolji od onog koji s vremena na vrijeme trijezan pusti suzu - zaključio je Šimić.

Najstariji u svemu

- Ovo nije omladinska predstava, nju „samo“ realiziraju mladi ljudi. Ova predstava namijenjena je svima koji ne žele zatvarati oči pred nekim od suštinskih tema naše današnjice - navedeno je u najavi „Istine ili izazova“.

A koja je Šimićeva istina, šta mu je bio izazov, reditelj je kratko odgovorio:

- Moja istina je da sam najstariji u svemu tome, a izazov je raditi s mladima.

Reprizna izvođenja planirana su za 24. i 25. juni. Ulaznice za predstavu moguće je rezervisati na telefone Sarajevskog ratnog teatra SARTR: 033 664070, mob: 061/850745, u inbox FB i instagram profila SARTRa ili putem emaila: [email protected] ili kupiti online putem kupikarta.ba i na prodajnim mjestima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.