KULTURA

Sarajevo Film Festival uspostavlja godišnje nagrade za regionalne filmove

Dodjela nagrada će se odvijati u zimskom ambijentu olimpijskih planina oko Sarajeva

Jovan Marjanović, direktor SFF-a. Fena

FENA

23.6.2023

Nakon uspješno uspostavljenih godišnjih nagrada za TV serije prije tri godine, Sarajevo Film Festival uspostavlja i godišnje nagrade za regionalne filmove, koji će se birati prema istom principu.

Glasačko tijelo, koje do sada okuplja više od 450 filmskih i TV profesionalaca, od ove će godine na isti način kao za TV serije raditi i na nominacijama i dobitnicima nagrada za najbolje regionalne filmove.

Očekuje se prijem novih članova u glasačko tijelo i postepena transformacija tog neformalnog tijela u Regionalnu filmsku i TV akademiju, koja će, osim odlučivanja o godišnjim nagradama, na sebe preuzeti i ideju prenosa znanja i iskustava na novu generaciju filmskih i TV profesionalaca te služiti promociji i zaštiti struke u cijeloj regiji.

Dodjela nagrada će se odvijati u zimskom ambijentu olimpijskih planina oko Sarajeva. Prvo izdanje dodjele nagrada za regionalne filmove planirano je na Jahorini u januaru 2024.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović vjeruje da će valorizacija najboljih regionalnih filmova od struke doprinijeti njihovom još jačem pozicioniranju i vidljivosti na domaćem tržištu.

- Činjenica da nijedna od država u regiji nema svoju zasebnu filmsku i TV akademiju indikativna je, te mislimo da će iz ovih aktivnosti prirodno nastati jedno takvo tijelo, koje će služiti podmlađivanju, promociji i zaštiti naše struke – kazao je Marjanović.

Vijest o dodjeli godišnjih nagrada za regionalne filmove objavljena je na Ponta Lopud festivalu.

Partner Sarajevo Film Festivala za dodjelu godišnjih regionalnih filmskih nagrada za januar 2024. godine je Olimpijski centar Jahorina.

Sarajevo Film Festival, 29. po redu, bit će održan od 11. do 18. avgusta 2023. godine, saopćeno je iz SFF-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.