KULTURA NA ULICE 2023

Bh. glumci recitovali najljepše sevdalinke na pozorišnom trgu u Sarajevu

Otvorena je i izložba "Japanske žene" Noriko Hajaši, višestruko nagrađivane japanske umjetnice

Sa današnje manifestacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
E. Ć.

14.7.2023

Danas je na pozorišnom Trgu Susan Sontag upriličeno otvaranje izložbe Noriko Hayashi “Japanske žene” te izveden recital „Glumci govore sevdah“ u sklopu specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“.

Noriko Hajaši (Hayashi) je višestruko nagrađivana japanska umjetnica. Njena izložba „Japanske žene“ nastajala je u periodu od deset godina, a rezultat je fascinantna serija fotografija i tekstova koje pokušavaju da otmu od zaborava ljude čije su živote ratovi zauvijek promijenili.

Jedinstvena prilika

Nastala u saradnji sa WARM festivalom i Sarajevo Photography Festivalom, ova izložba postavljena je na više lokacija u centru Sarajeva, a tačne lokacije građanke i građani Kantona Sarajevo mogu pronaći na zvaničnim stranicama specijalnog programa „Kultura na ulice 2023!“.

Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo – Mona Muratović, Merima Lepić-Redžepović i Dino Bajrović recitovali su najljepše sevdalinke, uz muzičku pratnju solistice Lejle Jusić i muzičara Elvira Solaka.

Ovo je bila jedinstvena prilika da sarajevska publika posluša bosanskohercegovačke sevdalinke u izvedbi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

O specijalnom programu

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.