USUSRET FESTIVALU

"Dani Jurislava Korenića" počinju u subotu: Pet predstava u takmičarskom programu

I ove godine bit će dodijeljena nagrada “Avazov zmaj” za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u BiH “Dnevni avaz”

S današnje press konferencije. Kamerni teatar 55

L. S. R.

12.12.2023

Ususret 7. izdanju Festivala "Dani Jurislava Korenića",  koje će se u Kamernom teatru održati od 16. do 22. decembra 2023. godine, upriličena je press konferencija na kojoj su direktor ove pozorišne kuće Senad Alihodžić, dramaturg Vedran Frajković, glumica i članica organizacionog tima Dina Mušanović.

Riječ direktora

Podsjećajući na intimnost Kamernog teatra 55 i njegovo prepoznavanje kao glumačkog pozorišta na čijoj sceni glumci i glumice zauzimaju centralno mjesto, te iskustvo teatra pod opsadom uz svijeće, kada je iznova potvrđeno da su za predstavu potrebni samo glumci, glumice i publika, Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatra 55, govorio je o profilaciji aktuelnog i budućih festivalskih izdanja.

- Unatoč raznim promjenama u repertoarnim politikama, teatar se uvijek vraćao svom temeljnom fokusu na glumca i njegovu umjetnost. Vidim budućnost ovog festivala upravo u dosljednom usmjerenju na glumca i glumačku igru -  rekao je Senad Alihodžić.

U takmičarskom programu, festivalska publika imat će priliku vidjeti pet predstava, iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Dani Jurislava Korenića" bit će otvoreni autorskim projektom „Bilo jednom na Brijunima“ reditelja Kokana Mladenovića, koja je nastala u produkciji Bitef teatra.

Potom će biti izvedena predstava „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Borisa Liješčevića. Ovo je jedina predstava koja će, iz tehničkih razloga, umjesto na sceni Kamernog teatra, biti izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo.

„Perzeide“ Karmen Obrdalj, prema tekstu Emine Kovačević i „Usamljeni zapad“ Belinde Božičković, dvije su predstave bh. teatara u festivalskoj selekciji, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i Narodnog pozorišta Republike Srpske. Iz Hrvatske, zahvaljujući HNK Varaždin, imat ćemo priliku pogledati predstavu „Bogovi“, autorski projekt Dalibora Matanića, inspirisan filmom „Funny Games“ Michaela Hanekea.

O takmičarskom programu govorio je damaturg Kamernog teatra 55 Vedran Fajković, napominjući da će nagrada „Žan Marolt“ biti dodijeljena najboljem glumcu i glumici te da će ove godine i festivalska publika imati priliku odlučivati o najboljoj predstavi "Dana Jurislava Korenića".

Članovi žirija 

- U čast pobjednika u večeri dodjele nagrada bit će izvedena predstava "Sjećaš li se Doli Bel", čija je izvedba istovremeno i hommage preminulom Mirsadu Tuki, čiji je prerani odlazak veliki glumački i ljudski gubitak za Kamerni -  rekao je Fajković.

Jedna od novina u vezi s ovogodišnjim izdanjem Dana Jurislava Korenića je glumačka radionica pod vodstvom reditelja Kokana Mladenovića namijenjena mladim glumcima.

O festivalskim nagradama odluku će donijeti žiri u sastavu rediteljica Lajla Kaikčija, glumac Mirvad Kurić, književnik, glumac i reditelj Darko Cvijetić i urednica Kulture u "Dnevnom avazu"  Larisa Sarajlić-Ramović.

I ove godine bit će dodijeljena nagrada “Avazov zmaj” za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u BiH “Dnevni avaz”



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.