KAMERNI TEATAR 55

Ususret 7. izdanju „Dana Jurislava Korenića“: Pomama za ulaznicama, stižu glumačke zvijezde

I ove godine bit će dodijeljena nagrada “Avazov zmaj” za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u BiH “Dnevni avaz”

Detalj iz predstave „(Pra)faust“. Kamerni teatar 55

15.12.2023

Krenulo je odbrojavanje do početka sedmog izdanja Međunarodnog festivala „Dani Jurislava Korenića“ u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Festival počinje u subotu, a završnica i dodjela nagrada najboljima planirane su za petak, 22. decembar.

Podizanje zastora

Zastor će podići predstava „Bilo jednom na Brijunima“ Kokana Mladenovića, nastala u produkciji Bitef teatra i Joca Arta.

Predstava „Bilo jednom na Brijunima“, van dokumentarističkih namjera, tematizira susret Josipa i Jovanke Broz s Ričardom Bartonom (Richard Burton) i Elizabeth Tejlor (Taylor) u vrijeme snimanja filma „Sutjeska“.

U takmičarskom programu bit će izvedene još četiri predstave. „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta, a u režiji Borisa Liješčevića. Ovo je jedina predstava koja će, iz tehničkih razloga, umjesto na sceni Kamernog teatra biti izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo.

„Perzeide“ Karmen Obrdalj, prema tekstu Emine Kovačević, te „Usamljeni zapad“ Belinde Božičković, dvije su predstave bh. teatara u festivalskoj selekciji, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Iz Hrvatske, zahvaljujući HNK Varaždin, publika će imati priliku pogledati predstavu „Bogovi“, autorski projekt Dalibora Matanića, inspiriran filmom „Funny Games“ Mihaela Hanekea (Michael Haneke). O najboljima će odlučivati žiri, u čijem su sastavu rediteljica Lajla Kaikčija, glumac Mirvad Kurić, književnik, glumac i reditelj Darko Cvijetić, te Larisa Sarajlić-Ramović, urednica Kulture „Dnevnog avaza“.

I ove godine bit će dodijeljena nagrada “Avazov zmaj” za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u BiH “Dnevni avaz”.

Regionalni brend

- Na sceni će biti sjajni glumci, kao što su Svetozar Cvetković, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Gordana Boban i brojni drugi. Festival zatvara predstava „Sjećaš li se Dolly Bell“, naša predstava koja je postala regionalni brend - poručio je direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić.

Dramaturg Vedran Fajković naglasio je da je problem Kamernog teatra to što više nemaju karata.

- Poručujem svima koji žele pogledati neku predstavu da požure i ugrabe nešto malo karata što je ostalo - istakao je Fajković.

Značaj ovog festivala ogleda se i u kontekstu sjećanja na Jurislava Korenića, jednog od najznačajnijih bh. pozorišnih radnika, koji je, između ostalog, i osnivač Kamernog teatra 55.

Radionice Kokana Mladenovića

Ovogodišnje festivalsko izdanje uključivat će i programske iskorake u edukacijskom i segmentu dodatnog približavanja glumice, glumaca i publike.

Reditelj Kokan Mladenović, paralelno uz festivalski scenski program, vodit će glumačke radionice.

Njih će pohađati mladi glumci i glumice iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te studenti i studentice različitih ciklusa studija glume.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.