"AVAZ" NA LICU MJESTA

Počeo Festival "Dani Jurislava Korenića": Na otvaranju "Bilo jednom na Brijunima" u dupke punom Kamernom teatru

I ove godine bit će dodijeljena nagrada "Avazov zmaj" za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u BiH "Dnevni avaz"

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

16.12.2023

Sedmo izdanje Međunarodnog festivala "Dani Jurislava Korenića" počelo je večeras u Kamernom teatru 55 u Sarajevu izvođenjem predstave "Bilo jednom na Brijunima" Kokana Mladenovića, nastale u produkciji Bitef teatra i Joca Arta.

Jedna predstava će biti izvedena u Pozorištu mladih

Predstava, koja van dokumentarističkih namjera, tematizira susret Josipa i Jovanke Broz s Ričardom Bartonom (Richard Burton) i Elizabeth Tejlor (Taylor) u vrijeme snimanja filma "Sutjeska", oduševila je publiku u dupke punom Kamernom teatru.

U takmičarskom programu bit će izvedene još četiri predstave. „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješčevića. Ovo je jedina predstava koja će, iz tehničkih razloga, umjesto na sceni Kamernog teatra biti izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo.

„Perzeide“ Karmen Obrdalj, prema tekstu Emine Kovačević te „Usamljeni zapad“ Belinde Božičković, dvije su predstave bh. teatara u festivalskoj selekciji, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada "Avazov" zmaj

Iz Hrvatske, zahvaljujući HNK Varaždin, publika će imati priliku pogledati predstavu „Bogovi“, autorski projekt Dalibora Matanića, inspiriran filmom „Funny Games“ Mihaela Hanekea (Michael Haneke). O najboljima će odlučivati žiri, u čijem su sastavu rediteljica Lajla Kaikčija, glumac Mirvad Kurić, književnik, glumac i reditelj Darko Cvijetić, te Larisa Sarajlić-Ramović, urednica Kulture „Dnevnog avaza“.

I ove godine bit će dodijeljena nagrada “Avazov zmaj” za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u BiH “Dnevni avaz”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.