RAZGOVOR

Slikarica Mirsada Baljić za "Avaz": Publika traži tračak svjetlosti u tmurnoj svakodnevici

Putovanja sama po sebi nose poseban ugođaj

Baljić: Predstavila se izložbom akvarela. Ustupljena fotografija

16.1.2024

Jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih slikarica Mirsada Baljić krajem prošle godine vratila se iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je posjetila nekoliko gradova, a u organizaciji Zajednice Bošnjaka Džordžije, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održala je i izložbu akvarela koja je izazvala veliki interes publike porijeklom iz naše zemlje. Samo za naš list Baljić je podijelila prve utiske iz Amerike, koju je drugi put posjetila.

Poseban ugođaj

Nedavno ste se vratili iz Amerike, kakve utiske nosite te koje gradove ste sve posjetili?

- Putovanja sama po sebi nose poseban ugođaj, kroz mistične krajolike, tajanstvene i predivne gradove, beskrajna prostranstva. Prijateljstva protkana dugogodišnjim nitima, satkana pozitivnom energijom otvorila su mi put, put tragom umjetnosti. Ta paleta prijateljstva – Mirza, Ermina, Bato i Dina učinili su ovo moje putovanje posebnim, na čemu im ovim putem iskreno zahvaljujem. Posjetila sam brojne muzeje i galerije.

Baljić s doktorima Erminom i Mirzom Mujadžićem. Ustupljena fotografija

Imali ste i izložbu povodom Dana državnosti BiH, kako je ona protekla?

- Povodom Dana državnosti BiH, u Atlanti je održana i moja izložba akvarela u organizaciji Zajednice Bošnjaka Džordžije, na inicijativu dr. Mirze Mujadžića. To je bila prva izložba u organizaciji te zajednice u SAD. Nadamo se i narednim izložbama koje će obogatiti kulturne sadržaje i izazvati pažnju i interesiranje publike.

Tračak svjetlosti

Jeste li zadovoljni interesom i odzivom publike?

- Publika traži tračak svjetlosti u ovoj nam tmurnoj svakodnevici. Umjetnost nam dođe kao oaza barem za trenutak. Meni je zadovoljstvo kad mogu svojim djelima izazvati radost u očima posmatrača. Taj treptaj svjetlosti i boje čine “Snoviđenja”. 

Baljić: Slobodno vrijeme iskoristila za posjetu znamenitosti. Ustupljena fotografija

Koliko su naši ljudi u Americi ujedinjeni i zainteresirani za kulturu iz BiH?

- Jedinstvo našeg naroda više je vidljivo daleko od domovine. Iz svih krajeva naše nam zemlje. Oni imaju nešto posebno, onu nit koja ih veze sa zavičajem, sa stalnim osvrtanjem, ali ipak idući naprijed i nižući uspjehe. Prate sve aktuelnosti, uz neizbježnu emociju u njihovoj svakodnevici, uvijek isto pitanje – dokle.

Baljić: U posjeti Los Anđelesu. Ustupljena fotografija

Koji su Vam daljnji planovi?

- Dolaze drugi projekti, izložbe, uz neizvjesnost njihove realizacije. Da li nam je stalo do umjetnosti ili je to samo naš začin ostatku kulture? Pitam se. 

Izložbi su prisustvovale ličnosti iz kulturnog i javnog života. PR

Sjećanje na Rumija

Po povratku iz Amerike Baljić je prisustvovala i otvorenju izložbe u Galeriji "Preporod" u "Sjećanje na Mevlanu Dželaludina Rumija", projekt koji je realizirala zajedno s Ćazimom Hadžimejlićem.  

U društvu Bate Bostandžića i supruge. PR

Inače, u organizaciji postavke su učestvovali umjetnici Adis Lukač i Ilonka Jasak.  

Baljić s organizatorima i posjetiocima. PR

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.