VEČERAS U SARAJEVU

Premijera predstave "Ro i Juju" u Narodnom pozorištu Sarajevo: Mnoga poznata lica u publici

Mnogo je sjajnih glumaca koji nisu klaunovi, ali nema velikih klaunova koji nisu sjajni glumci

Predstava - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

27.5.2024

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je premijerno izvedena predstava "Ro i Juju” rediteljice Lee Delong.

Sarajevska publika imala je priliku uživati u predstavi koja je dekonstrukcija čuvenog Šekspirovog djela "Romeo i Julija". Predstava je rađena u stilu pozorišnog klauna.

Crveni nos klauna

Klaun postoji samo pred očima publike. Publika je njegov partner. S njim je u direktnom kontaktu. Publika se smije klaunu jer u njemu prepoznaju sebe, ali su superiorni u odnosu na njega i tako mu se mogu smijati. 

Crveni nos klauna, najsitnija maska na svijetu, omogućava da se desi distanciranje. Za glumca, nos je štit od bilo kakve psihološke vezanosti sa vlastitim emocijama ili reakcijama javnosti; a za publiku maska dopušta svakom pojedincu da sebe gleda sa bezopasnim podsmijehom.

Mnogo je sjajnih glumaca koji nisu klaunovi, ali nema velikih klaunova koji nisu sjajni glumci.

U naslovnim ulogama glume Dino Bajrović i Aida Bukva dok ostatak glumačke ekipe čine: Faruk Hajdarević, Alen Konjicija, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Mediha Musliović, Merjem Šiljak i muzičari Dario Kos, te Vedran Vujica.

Dizajn maske

Kompozitor i tekstopisac songova je Darko Rundek, muziku i zvučnu podlogu potpisuje Lee Delong, kostimska i scenografska rješenja radi Sanja Džeba, dok dizajn maske potpisuje Joanna Bassi.

U predstavi su uživali Jasmila Žbanić, Aleksandar Seksan, Jovan Marjanović i Šejla Kamerić, Aleksandar Seksan i mnogi drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.