REGION

Najezda insekata: Misteriozna infektivna bolest iz Afrike stigla na Balkan

Avaz.ba

13.7.2017

Virus Zapadnog Nila detektovan je u dva uzorka komaraca sa 45 mjesta u Novom Sadu iz druge polovine juna, saopštilo je preduzeće Ciklonizacija.

Virus je detektovan u dva uzorka uzeta u predgrađima Sajlovo i Vidovdansko naselje.

- Proteklih godina virus je uglavnom detektovan tek u julu, ali zbog veoma visokih temperatura koje pogoduju brzom razvoju virusa, bilo je i očekivano da ove godine virus u komarcima bude detektovan ranije - navodi se u saopštenju i dodaje da će se stanje stalno pratiti do jeseni.

U Ciklonizaciji kažu da primjenjuju najsavremenije mjere za suzbijanje komaraca, kako bi se smanjila vjerovatnoća zaraze ljudi virusom.

Ovogodišnja sistematska akcija zaštite od komaraca počela je u prvoj polovini maja i trajat će do jeseni, piše u saopštenju.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da ga je bilo i prije. Jedini efikasan način borbe protiv širenja virusa na ljude jeste suzbijanje komaraca.

Ciklonizacija je poručila da građani treba da redovno prazne sudove u kojima skupljaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provjere zaptivanje septičkih jama.

Inače, komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su i u Beogradu, Pančevu i Zrenjaninu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.