REGION

Blokirana imovina svih osumnjičenih u slučaju "Agrokor": Oštetili koncern za više od 400 miliona KM

Avaz.ba

26.12.2017

Sud u Zagrebu blokirao je imovinu svih osumnjičenih koji su obuhvaćeni istragom u slučaju Agrokor, piše Index.

Sud je to uradio prema prijedlogu vanredne uprave “Agrokora” na čelu s Antom Ramljakom. 

Razne malverzacije

Osumnjičeni se terete da su koncernu raznim malverzacijama od 2006. do 2017. godine nanijli štetu od ukupno 1,6 milijardi kuna (više od 400 miliona KM).

Index podsjeća da je ranije blokirana imovina prvookrivljenog u slučaju Agrokor Ivice Todorića, koji se nalazi u Londonu.

Todoriću su privremeno oduzeti poslovni udijeli u firmi Agrokor projekti, koja nije u sastavu Agrokora, kao i 2.733 dionice Agrokora. 

Blokirana su mu po tri računa kod Adiko banke, Zagrebačke banke i Kreditne banke Zagreb.

Također, blokirani su mu računi kod banaka koje je imao u inozemstvu, a riječ je o banci ABN AMRO iz Holandije, kao i stopostotni udio u firmi Agrokor investment koja je registrirana u Amsterdamu. 

Ramljak traži blokadu

Uprkos blokadi Todorićeve imovine, Ramljak je zatražio blokadu imovine svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, uključujući i Todorićeve sinove Antu i Ivana.

Blokirana je i imovina Todorićevih saradnika i direktora iz Agrokora Damira Kuštraka, Ljerke Puljić, Tomislava Lučića, Ivana Crnjca, Piruške Canjuge, Mislava Galića, Hrvoja Balenta, Alojzija Pandžića, Marijana Alagušića i Ivice Sertića, Olivia Diskordije i Sanje Hrstić. 

Blokirani su im računi u bankama, ne smiju opterećivati ili prodavati nekretnine, a Centralnom klirinškom depozitarnom društvu naloženo je da zamrznu trgovanje državnim obveznicama ili dionicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.