OSVJEŽIVAČ ZRAKA

Opasna droga dostupna djeci kao i slatkiši, a posljedice su fatalne

Blic.rs

9.5.2018

U regionu se izgleda pojavila nova opasna droga, a prve žrtve, nažalost tinejdžeri, hospitalizirane su u Hrvatskoj.

- Djeca koja su kod nas zbrinuta, danima osjećaju strah da će ih neko napasti, ne mogu spavati, čuju različite glasove, prepričavaju nam kako im se javlja glas koji im govori da će ih neko ubiti, misle da će sami sebi nešto učiniti, otkinuti ruku i slično. To su strašne situacije - kaže doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković, načelnica Zavoda za dječiju i adolescentsku psihijatriju KBC-a Osijek.

Ona je opisala u kakvom su stanju djeca koja su na liječenje primljena zbog konzumiranja tzv. osvježivača zraka, a zapravo “sintetičke ulične droge, vrlo snažnog i po život opasnog derivata THC-a", kako ih je na svom profilu na Facebooku opisao dr. Igor Berecki, pedijatar KBC-a Osijek.

Liječenje

Djeca o kojima je govorila dr. Dodig-Ćurković, a riječ je o njih šest u dobi od 13 do 17 godina, hospitalizirana su u osječkoj bolnici prije desetak dana, a na liječenje su došli u razmaku od tri dana. 

Dolaze iz Osijeka, Đakova, Požege i Baranje. Podsjetimo, u februaru 2015. godine u centru Zagreba od posljedica pušenja tzv. osvježivača zraka preminuo je 15-godišnji dječak.

Pakiranje

- Nikad dovoljno ponavljanja. Dakle: nije osvježivač! NIJE OSVJEŽIVAČ!!! NIJE. NIJE. Već sam desetak puta to ponavljao i opet ću! To je DROGA. Sintetska ulična droga, vrlo snažan i po život opasan derivat THC-a (poput hemijski izmijenjenog i znatno pojačanog ekstrakta marihuane), koji se unosi pušenjem. Njime su natopljene suhe trave, kako bi se mogle miješati s duhanom pa potom motati u cigarete. 

Prodaju se u LAŽNIM pakiranjima aromatičnih trava (i otuda popularni, ali sasvim netačan naziv "osvježivač zraka" ili "herbal mix").

Paketići su najčešće veličine i izgleda pakiranja pojedinačnih prezervativa, raznih dizajna i naziva (Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super). Ne zavaravajte se glupostima, ne shvatajte ih neozbiljno.

Od toga se umire. Od toga su već umrla djeca. Prava djeca. Nečija djeca. To NIJE osvježivač zraka. Najgore od svega - naziv "osvježivač’ toliko je raširen da narkotik i dalje prolazi ispod radara tržišnim inspekcijama, carinicima na uvozu i policiji i nalazi se u SLOBODNOJ PRODAJI u trgovinama "zdrave ishrane", zajedno s vodenim pajpovima, pušačkim bongovima, mirišljavim štapićima i ostalim priborom za pušenje i "rekreativno drogiranje’”, napisao je na Facebooku dr. Berecki, koji se posljednjih godina nagledao previše slučajeva djece koja su završila u teškom stanju nakon konzumiranja ovih opasnih stvari.

Sa svime što je napisao, složila se i dr. Dodig-Ćurković.

- Tih šest slučajeva u kratkom periodu znak je za alarm. Ako se to ne spomene i javno ne objavi, bit će kao da se nije ni dogodilo. O tome treba govoriti, ali prije svega, treba riješiti problem s kupovinom tih sredstava koja su djeci dostupna kao i slatkiši. Šokirali smo se kada nam je zbog toga došlo 13-godišnje dijete, a za jednu djevojčicu od 15 i po godina smo saznali da je već prije dvije godine bila u kontaktu i s marihuanom, kanabisom, "osvježivačima" i ekstazijem. 

Sada je bila sumnja na "osvježivač", kanabis i LSD - ispričala je dr. Dodig-Ćurković, inače i predsjednica Nacionalnog vijeća za dječiju psihijatriju. Kaže da među pomenuto šestero djece ima i onih koji su to konzumirali prvi put, na nagovor prijatelja. Jedan je čak i aktivni sportista.

Paranoja

- Rekli su nam da im je to bilo vrlo neuobičajeno, stravično iskustvo i da neće više nikada. Svi su u pozadini imali "osvježivače zraka", a kod nekih je utvrđena prisutnost marihuane. Inače, za "osvježivače" ne postoji specifičan test kojim se to može detektovati, nego su nam djeca sama rekla šta su uzela. I kažu da im je to dostupno praktično na svakom uglu, po cijenama od pet do 20 kuna. Situacija je alarmantna, a sve koji na to blijedo gledaju, samo bih jednom dovela kod nas na odjeljenje da vide kako to izgleda i da zamisle svoje dijete u toj situaciji, poručila je dr. Dodig-Ćurković i istakla da se kod djece mogu javiti i tahikardija, crvenilo, osjećaj gušenja, agresija, paranoične slike i imaju izuzetno burne reakcije, što traje po sedmicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.