KOSOVO

Premijer Ramuš Haradinaj poručio: Nećemo republiku Milorada Dodika

Tarife na robu iz BiH i Srbije ostaju sve dok se ne prizna nezavisnost, ponovio kosovski premijer

Haradinaj. Arhiv

S. N.

28.2.2019

Dijalog bi trebalo nastaviti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma u postojećim granicama, ali koji ne podrazumijeva republiku Milorada Dodika na Kosovu, rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Kako je prenio list ''Gazeta Express'', Haradinaj je ovo rekao osvrćući se na jučerašnji susret s visokim zvaničnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD.

U Prištinu su, nakon Beograda, stigli glavni direktor za evropske poslove Džon Erat (John Erath) te direktor za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD Vilijam Bred Berkli (William Brad Barkley).

Amerikanci su kosovskim čelnicima ponovili i zahtjev da se tarife na robu iz BiH i Srbije hitno moraju suspendirati. No, do toga (još) nije došlo.

Kosovski mediji jučer su javili da je Haradinaj ranije izašao sa sastanka s američkim zvaničnicima i nije se obratio medijima. Danas je, pak, saopćio da je "taj sastanak bio sadržajan'' i razjasnio je stav SAD prema dijalogu i tarifama.

Ponovio je da se stav nije promijenio te da će tarife biti ukinute samo kada Srbija (i BiH) prizna nezavisnost Kosova.

- Zahtjev SAD za suspenziju tarifa, naravno, da nas dotiče, ali postoje dva aspekta. Jedan je da se ona vidi kao smetnja da se vratimo dijalogu i drugi je kao pomoć da se brže postigne sporazum. Za ono vrijeme koliko su tarife na snazi vrijeme više košta Srbiju nego Kosovo - poručio je kosovski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.