REAKCIJE

Haradinaj o vojsci Kosova na sjeveru, uzbuna u Srbiji

On je to rekao u Dečanima, reagirajući na izjavu Aleksandra Vučića da su Srbi na sjeveru izloženi riziku od albanskih institucija

Haradinaj i Vučić. Arhiv

Avaz.ba

3.3.2019

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da će vojska Kosova biti na granici i na sjeveru, ukoliko su "granica i teritorija Kosova ugroženi".

On je to rekao u Dečanima, reagirajući na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su Srbi na sjeveru izloženi riziku od albanskih institucija.

- Ne napadamo sjever, ni jug naše zemlje, niti to tražmo. Ali ko god dirne granice Kosova, naći će nas na granici. To je ono što svi znaju. Vojska Kosova je vojska svih naših građana, tako da sjever i Srbi u toj oblasti nikada neće biti ugroženi - rekao je Haradinaj.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je Haradinaju da ni ne pomišlja na neku nasilnu akciju protiv Srba na Kosovu, jer će Srbija znati da odgovori.  

- Od pretnji Ramuša Haradinaja nije se uplašio ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ni bilo ko od nas. Poručujem mu da ne pomišlja na nasilje, niti neke ofanzivne akcije protiv Srba na Kosovu, jer ćemo na to znati da odgovorimo - istakao je Stefanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.