REGION

Pozvali ambasadora Srbije i dobro ga naružili: Šta Crna Gora zamjera zvaničnom Beogradu

Teške kvalifikacije iznesene na račun predsjednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosusjedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji

Đukanović: Kontinuirane negativne izjave na njegov račun. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

21.6.2019

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je jučer hitno na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zbog, kako je obrazloženo, neprimjerenih izjava srpskih zvaničnika na račun predsjednika Mila Đukanovića, piše "Blic".

Tenzije između dve države podignute su zbog najavljenog usvajanja crnogorskog zakona o slobodama.

Bingulac je, kako je saopćeno, pozvan na razgovor "zbog kontinuiranih, negativnih izjava srpskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore, koje su kulminirale izjavom člana Vlade Srbije, ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića da je Đukanović najveći kriminalac u Evropi".

Državni sekretar u crnogorskom MSP Zoran Janković je rekao da su zabrinjavajuće i neprimjerene izjave ministra u Vladi Srbije i izrazio očekivanje da će se zvanični Beograd ograditi od njih.

- Teške kvalifikacije iznesene na račun predsjednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosusjedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji dvije države. Neprimjerena je intenzivna i negativna kampanja koja se neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji povodom nacrta zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja - kazao je Janković.

Sa Bingulcem su, kako "Blic" saznaje, u tamošnjem ministarstvu razgovarali upravo Janković i generalni direktor za bilateralu Ivan Leković.

- Bingulcu je rečeno da je pozvan povodom izjava Popovića. Obrazložili su i da su oni reagovali korektno i suspendovali savjetnicu svoje ambasade u Ankari Mirnu Nikčević zbog neprimjerene izjave koju je na Facebooku objavila povodom održavanja sabora SPC u Podgorici i da takvo, korektno, ponašanje očekuju od Beograda - navodi izvor "Blica".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.