HRVATSKA

Najokrutniji serijski ubica Srđan Mlađan oženio se u zatvoru: Na dan vjenčanja vidio mladu prvi put

Okrutni ubica trebao bi izaći na slobodu 2027. godine

Srđan Mlađan. Agencije

Avaz.ba

24.10.2019

Srđan Mlađan (38), koji u Lepoglavi služi 25 godina zatvora zbog trostrukog ubistva, oženio se u utorak u zatvoru 20-godišnjom Eliom Molnar.

Mladu je mladoženja jučer vidio prvi put u životu, a njihova romansa počela je dopisivanjem. 

O namjeri da sklope brak, morao je obavijestiti zatvorsku upravu koja je odobrila vjenčanje.

U ostalim slučajevima zatvorenicima se nakon vjenčanja odobrava boravak u sobi za posjete, ali u Mlađanovom slučaju uprava zatvora napravila je presedan i nije mu odobrila sobu za posjete, već samo posjetu u prostoriji gdje inače ljudi iz vanjskog svijeta posjećuju zatvorenike, piše ''Jutarnji list''.

Kumovi su bili dvojica osuđenika koje je Mlađan izabrao, a mlada je u Lepoglavu donijela prstenje.

Bili su pod videonadzorom

''Jutarnji'' navodi kako je vjenčanje obavljeno uz neviđene mjere osiguranja. Znajući da je Mlađan osuđenik visokog rizika, uprava zatvora poduzela je sve mjere jer je bilo neobično da Srđan Mlađan sklapa brak s osobom koju vidi prvi put u životu.

Mlađan iza sebe ima burnu prošlost i debeo dosje. Još kao 16-godišnjak 1998. iz čista mira u Petrinji je ubio 16-godišnju Elizabetu Šubić, kojoj je pucao u glavu iz automatske puške. Ubio je i penzionera Petra Jančića (61) iz Siska koji je bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Samo četiri godine kasnije, nakon što je služio kaznu zatvora u Požegi, dobio je prvi slobodni vikend, otišao je u Zagreb i opljačkao banku.

Mlađen je sa 16. počeo krvavi pir iza koga je ostavljao samo žrtve. Print screen

S tri metka je u zagrebačkom Borongaju ubio policajca Milenka Vranjkovića i predao se nakon višesatne talačke drame.

Osudili su ga na deset godina za dva ubistva, pljačke banke i pokušaja ubistva u Sisku tokom 1997. i 1998. Za ubistvo policajca dobio je 15 godina zatvora.

Okrutni ubica trebao bi izaći na slobodu 2027. godine. 

Izjavio je kako je jedino rešenje za njega "metak u čelo".

Mladin djed nije znao

Priča o Mlađanovoj mladi otkriva tragičnu sudbinu 20-godišnjakinje, kojoj je prije pet godina poginula majka, a koju je otac ostavio dok je bila mala. Djevojka ima niz problema, bila je i u sukobu sa zakonom, tražila je i pomoć psihijatra, a djed s kojim je odrasla nije imao pojma da se udala.

- Molim? Šta ste rekli? Udala se? Za ubicu? Moj Bože. Vratila se kasno uvečer kući. Preko ruke je nosila prebačenu crnu dugačku toaletu. Ponašanjem nije odavala da joj se dogodila neka prekretnica u životu, nešto važno. Jedino je do tri ujutro ostala pričati s bratom u sobi. Sad kad vratim film, možda mu je pričala o tom vjenčanju - kazao je njen djed nakon zatvorskog vjenčanja.

Od kuće gdje živi s njim i s bakom te bratom to jutro je Elia brzo izašla.

Rekla im je da s kolegicom ide poslovno do Petrinje, jer radi nešto honorarno za agenciju za nekretnine, a da će onda do Lepoglave. U zatvor direktno pred Srđana Mlađana. Dotjerana.

- Znali smo da se dopisuje s nekim zatvorenikom. Stizala su ta ljubavna pisma svako malo. A ona je s nestrpljenjem ispitivala: "Je li stiglo pismo? Ima li pisma?" On joj je očigledno telefonom najavljivao da stiže. I tako već godinu, dvije. Ona voli te ekstreme. Zaljubljiva je. A ja i moja žena smo nemoćni - rekao je djed.

Za Eliu kaže da je zatvorena, da je završila trgovačku školu, ali ne radi.

Inače, sva pisma koja je Elia Molnar pisala svom sadašnjem suprugu lepoglavska kaznionica je otvarala jer se prema pravilima u zatvorima sadržaj pisama nadzire.

Da je u tim pismima bilo ičega što bi predstavljalo opasnost po sigurnost, upravitelj Lepoglave mogao bi uskratiti Mlađanu ljubavna pisma, na temelju kojih je i sklopljen brak. Ali nije, i uprava zatvora dopustila mu je da se sa svojom budućom suprugom redovno dopisuje i iz tih pisama su i znali da planiraju vjenčanje. 

Budući da je sada oženjen, Mlađan ima pravo na telefonski razgovor, i to na vlastiti trošak. Supruga će mu moći slati i paket, i to jednom mjesečno i za praznike. Supruga će ga moći posjećivati dva puta mjesečno i praznicima, najmanje sat. Međutim, zasad je sasvim izvjesno da i dalje neko vrijeme neće moći imati intimne susrete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.