AKTUELNO

Američki general se pita: Od koga se Srbija brani

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti

General Fredrik Ben Hodžes. Agencije

Avaz.ba / VOA

23.2.2020

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Fredrik Ben Hodžes (Frederick Ben Hodges) zapitao je povodom isporuke prvog dijela ruskog PVO sistema "Pancir" Srbiji, od koga Srbija smatra da se treba braniti, prenio je Glas Amerike.

- Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da se treba braniti? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji - rekao je Hodžes za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, Srbija bi na mnogo bolji način mogla ulagati dragocjena sredstva, izgrađivati infrastrukturu i otvarati radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost. "Umjesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih prijetnji iz zraka", ocijenio je on.

General Fredrik Ben Hodžes. Agencije

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svjetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14,6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije, dodao je Glas Amerike.

Hodžes je rekao da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.

- Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po vlastitoj volji. Volio bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u osiguravanju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije - podvlači Hodžes.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da je na batajnički aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" iz Rusije dopremljen prvi dio sistema protuzračne odbrane "Pancir S1".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.