EKONOMSKI ZAOKRET

Đukanović: Crnu Goru osloboditi zavisnosti od turizma i usluga

Već sljedećeg mjeseca bit će pripremljen i novi paket ekonomskih mjera, koji će imati cilj da ojača energetski sektor zemlje

Milo Đukanović. Facebook

Avaz.ba

17.4.2020

Nakon što Crna Gora pobijedi koronavirus, mora se usredsrediti na pitanje restrukturiranja ekonomije radi bolje disperzije kako bi stvorila uvjete za stabilnost i povratak razvoju, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u intervjuu za RTCG.

Đukanović je kazao da je Vlada već spremila dva paketa pomoći i oni su, kako dodaje, okrenuti onima koji su najviše pogođeni.

Već sljedećeg mjeseca bit će pripremljen i novi paket ekonomskih mjera, koji će imati cilj da ojača energetski sektor zemlje i smanji njenu ovisnost o turizmu.

- Neophodno je pripremiti i treći paket, mnogo ofanzivniji, čisto ekonomski, paket koji će dati maksimalno brzo onu dinamiku crnogorskoj ekonomiji kakvu je imala iz prethodnog perioda - kazao je Đukanović.

Kaže i da će tokom narednog mjeseca biti donesene odluke koje će biti od presudnog značaja za ekonomski razvoj Crne Gore u narednoj deceniji.

- Da pokušamo malo da oslobodimo Crnu Goru od zavisnosti samo od turizma i usluga. Ono što bi se sada moglo kazati jeste da će se svijet oporavljati prije svega kroz bolje korištenje bankarstva i energetike - naveo je Đukanović. 

Dodaje i da upravo u energetici, u daljnjoj proizvodnji hrane i industriji leže ozbiljne rezerve, koje Crna Gora treba da iskoristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.