VIŠI SUD U PODGORICI

Šegrt i Božović pušteni da se brane sa slobode

Oni su pušteni nakon što ih je saslušao sudija za istragu Višeg suda u Podgorici i odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva da im se odredi pritvor

Budimir Šegrt: Pušten da se brani sa slobode. Agncije

A. Čengić

30.12.2020

Nekadašnji izvršni direktor privatne bolnice “Meljine”, bivši ministar zdravlja i ambasador Crne Gore u Poljskoj, Budimir Šegrt pušten je da se brani sa slobode, pišu crnogorski mediji.

Prema istim informacijama, i nekadašnji zamjenik direktora bolnice "Meljine", Radivoje Božović je pušten da se brani sa slobode. 

Oni su pušteni nakon što ih je saslušao sudija za istragu Višeg suda u Podgorici i odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da im se odredi pritvor.

Vođa projekta “Meljine kompleks”

Njima je jučer specijalna državna tužiteljica Lidija Vukčević odredila tužilačko zadržavanje do 72 sata. Šegrt je negirao da je počinio krivično djelo za koje ga sumnjiči SDT. 

Šegrt i Božović su saslušavani "u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju". Šegrt je bio ministar zdravlja 2015 - 2016. godine. 

Prema podacima iz biografije, u Atlas grupi je 2009. radio kao vođa projekta “Meljine kompleks”, a 2010. dobio je mjesto izvršnog direktora privatne zdravstvene ustanove Općta bolnica Meljine. 

Za kontrolu ugovora o kupoprodaji “Meljina” bio je zadužen, uz Ministarstvo finansija, i resor zdravlja kojim je upravljao. Budimir Šegrt je ambasador Crne Gore u Poljskoj. 

Država oštećena za oko 10 miliona eura

Vukčević je 25. decembra saopćila da su istraživanjem kupoprodaje bolnice u Meljinama utvrdili da je država oštećena za oko 10 miliona eura.

Naglasila je da je kupac ugovorom bio obavezan da uloži 119 miliona eura, a da je investirao 17.000 eura

Objasnila je da je kupac po nalogu Duška Kneževića (predsjednik Atlas grupe), a suprotno ugovoru, založio imovinu za kredite koji nisu korišteni namjenski. 

Ti krediti su veći od 11 miliona eura i ni danas nisu vraćeni - rekla je specijalna tužiteljica. 

Vlada je vojno-bolnički kompleks u Meljinama prodala sredinom 2008. godine, a ugovorena kupoprodajna cijena je bila 25 miliona eura. 

U toj privatizaciji prošlo se - od obećanja za preporod i neispunjenih ugovorenih investicija, preko zahtjeva države da se raskine ugovor i stečaja, istrage o tom poslu, do pokretanja arbitražne parnice Atas grupe koja traži obeštećenje, tvrdeći da su crnogorski nadležni organi „nezakonito postupali i u slučaju kompleksa Meljine”. 

Specijalno državno tužilaštvo do sada je protiv Duška Kneževića podiglo više optužnica - za organiziranje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, pišu Vijesti.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.